Хиляди българи от близо и далеч се веселиха на Празника на еленския бут

Публикувано на нд, 16 окт. 2016
2744 четения

Пременен като чорбаджия, кметът Дилян Млъзев  посрещаше гостите и наглеждаше майсторите

Три дена еленчани и гостите на града се веселиха на празника на Еленския бут. За мнозина това пето издание е най-доброто от проведените до сега, и с право – всички места за настаняване в Елена и околностите бяха препълнени. Улиците на китното балканско градче събраха над 15 000 любители на деликатеса.

В съботния ден, когато беше кулминацията, улиците на града се изпълниха с българи от всички краища на страната. За да се чувстват гостите спокойно, движението в централната част на Елена беше спряно. Така имаше достатъчно място за сергиите с бутове и причудливи мезета, както и за тези с всевъзможни сувенири. Търговците продаваха цял бут за 20 лева на килограм, а пържолата от бут и останалите деликатеси се харчеха по 25 лв./км. Навсякъде около гостите се разхождаха напети момци в народни носии, които черпеха гостите с топли милинки и захарни петлета.

Пременен като истински еленски чорбаджия кметът Дилян Млъзев дойде да нагледа майсторите, които на пространството около градския пазар показаха един от най-характерните обичаи за този край – пърленето на прасе на трап.

Те разказаха, че уникалният вкус на еленския бут не се дължи на сложна и тайна рецепта, а на климата в Балкана и въздушните течения, които преминават в района. Затова и няма как в равнината да се получи това прочуто мезе. За да стане деликатесът вкусен, най-важна е солта. 40-50 дни месото трябва да стои в сол, после се измива и се оставя на проветриво място.

След като прасето беше опърлено, започна и официалното откриване на Празника на Еленския бут. За първа година то се състоя на пл. „Христо Ботев“. Сред по-важните гости уважили празника бяха евродепутати, народни представители, кметовете на съседните градове и други.

Еленският кмет Дилян Млъзев приветства всички присъстващи и сподели радостта си, че Господ е изпратил на еленчани и гостите на града хубаво време. Те бяха поздравени и от Веселин Маринов, които изпя две от най-хубавите си песни. Изпълнителят призна, че сред големите почитатели на Еленския бут.

За първа година на мегдана в Елена беше направена възстановката „Гурбетчии се завръщат“, защото е малко известен факта, че еленчани са потомствени градинари и завръщането от гурбет в миналото е било истинско събитие в града. Във възстановка участваха около 80 души от 2 до 82-годишна възраст. Сред тях имаше продавачи на лакомства, вестникарчета, и разбира се местни чорбаджии, които посрещнаха младите хора, идващи си от различни краища на Европа и България. След това започна програмата с шегите и закачките на Шкумбата и изпълнения на самодейните състави от общината.

За първи път тази година на пространството около градския пазар изява имаха гости от общини, които имат кулинарни празници като еленския. Там те показаха в уредената кулинарна изложба какви са кулинарните традиции в техните райони. А на сцената пък се изявиха самодейни състави от тези градове.

Както всяка година, и през тази беше отделена много голяма територия и за децата. В парка пред Бакаловата къща беше пъстро, весело, и забавно около къщичките на прасенцата. За всяко едно от децата имаше малки подаръци и почерпка.
Гостите на Елена се забавляваха истински и по време на състезанията „Най-як балканджия“ в парк „Калето”. Като основни атрибути в надпреварата бяха използвани еленските бутове и балите със сено и др.

Празничната програма в събота завърши с изпълнения на сръбския оркестър „Ъндърграунд”, който завладя публиката с балкански си ритми.

Весела КЪНЧЕВА
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново