Хайдушки фестивал се проведе за пети път в Мерданя

Публикувано на пн, 8 юни 2015
765 четения

По традиция в първата седмица на месец юни в лясковското село Мерданя се отбелязва едно знаково събитие, свързано с миналото на мерданчани. Тази година проявата записва своето пето издание. Организатори на фестивала „Хайдушка песен” са община Лясковец, кметство Мерданя и НЧ „Развитие-1902”. За да се реализира петото му издание, освен организаторите, се включиха и много фирми и дарители от селото, които традиционно помагат за протичането на проявата.

Преди пет години мерданчани реализираха своята уникална идея да съхранят за младите поколения автентичната хайдушка песен, като една от многото жанрови разновидности на българската народна песен. Първоначално фестивалът се радваше на участници само от община Лясковец, но в последствие започнаха да се включват и състави и творчески колективи от съседни и по-далечни селища. Часове наред мегдана в селото се оглася от звучните български мелодии, а най-голям интерес предизвикват хайдушките въстановки, с които започва всяко издание на хайдушкия фестивал. Въстановки с различен сюжет всяка година представят домакините от Женски народен хор и театрална група при НЧ „Развитие 1902”, с ръководител Красимира Колева и Национално дружество „Традиция”, В. Търново. Тази година хайдушкото представление продължи най-дълго като времетраене и с най-много участници.

Преди въстановката началото на фестивалния празник даде д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец. С „Добре дошли” участниците посрещна и кметът-домакин на селото Марин Люцканов. След четири успешни издания на събора-надпяване местното читалище отчита засилен интерес към неговото провеждане. Тази година участие записаха 14 чужди и 12 наши колектива, като имаше изпълнители дори от Смолянско. Освен нашите състави от двата лясковски пенсионерски клуба, от читалището в Лясковец и групи от Мерданя, Козаревец, Драгижево, Добри дял и Джулюница, се включиха и гостите от Миндя, Беброво, Палици, Долна Оряховица, Златарица, Горско Ново село, Сливовица, Върбица, Изгрев, Пчелище, Церова Кория. Изпълненията в богатата програма на фестивала бяха общо 34, като 10 от тях на индивидуални изпълнители – двама от тях Катя Минчева и Атанас Пеев чак от Смолянско, като последния представи изпълнение с каба-гайда. Гост за трети пореден път бе обичаната фолкпевица Цветелина, която в продължение на час пя за публиката, извиваха се и народни хора, а в заключение всички пяха заедно с Цветелина „Моя страна, моя Българийо”.

Читалищното настоятелство се бе погрижило всеки състав и индивидуален изпълнител да получи грамота, българска погача и националния флаг, който след всяко изпълнение бе развяван от участниците.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново