Граждани излязоха на протест пред РИОСВ срещу изграждането на завод за каменна вата

Публикувано на пн, 31 ян. 2022
1827 четения

Десетки жители на община Павликени се събраха на протест пред Регионалната инспекция по околна среда и води във В. Търново. Те се обявиха против инвестиционното намерение за изграждане на завод за каменна вата и инсталация за изгаряне на битови отпадъци край село Върбовка. Протестът започна малко преди заседанието на екологичния експертен съвет, който трябва да се произнесе по доклада за ОВОС на бъдещия завод, планиран от бизнесмена Румен Гайтански-Юнг. В него участва и Пенчо Пандъков, който е еколог и хидробиолог, част от Сдружение „Балканка“.
„Разгледах доклада и изпратих аргументирани становища. Има основания за отказ от одобряване на ОВОС, който да бъде обоснован с редица членове от съществуващото законодателство“, заяви Пенчо Пандъков.
„Не искаме нашата община да се опорочи с този завод. Искаме да запазим въздуха, земята и здравето на хората. Ще участваме в колкото трябва протести, за да спрем реализирането на този проект. Той не трябва да се случва“, заяви Милена Русанова от Павликени.
„Събрали сме се тук, за да напомним на експертите какво е нашето мнение и отношение към този завод. Надявам се, че експертите виждат и разбират какво е нашето желание. Очакваме след заседанието експертите да излязат при нас и да кажат какво и защо са решили, защото е ясно, че ние не искаме да се случи това нещо на територията на община Павликени, което създава опасност не само за региона, но и за съседните общини В. Търново, Сухиндол, Г. Оряховица, Свищов и Левски“, заяви Димитър Палов.
Миналата седмица Общинският съвет в Павликени при декларация, с която подкрепят исканията на хората. „Това, че сме спечелили една битка не означава, че сме спечелили войната. Нямаме никакви илюзии по този въпрос. Искахме да видим с кои от представителите на местната власт ще сме в състояние да водим тази битка“, заяви Владислав Иванов, който е част от групата „За Павликени“, организатор на протеста.
Очаква се решението на РИОСВ да бъде обявено още днес. То може да бъде обжалвано съответно пред МОСВ и пред Административния съд.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново