ГРАФИТИ РАЗКРАСИХА ВХОДА НА ЕЛЕНА

Публикувано на вт, 4 авг. 2015
345 четения

За пет дни дългата непривлекателна бетонна стена над автогарата в Елена се превърна в произведение на изкуството. Това стана в рамките на втория в града арт пленер „Свобода”, който се проведе за Празника на меда.

Тримата великотърновски художници – Дамян Бумбалов, Симеон Желев и Христо Георгиев направиха впечатляващи графити на едно от най-важните места – входа на възрожденския град, което не е без значение за първите впечатления на гостите му. Младите автори създадоха обща композиция с три различни почерка, тематично свързани с Медената седянка по еленски, която общината и пчеларското дружество организираха в събота.

Всеки от авторите е оставил своето послание и се надяват повече хора да имат очи за него. „Като всяко изкуство и уличното се прави, за да радва хората. Дали ще се хареса или не, е въпрос на нагласа и вкус. Отличителното на това изкуство е, че е достъпно за всеки, не може да се побере в галерия, театър или зала. Никога не остава незабелязано и човек може да му се наслаждава без пари” – споделя Дамян Бумбалов.

И тримата са възпитаници на факултета по изобразително изкуство във ВТУ. Заедно са още от клуб „Таралеж”, рисували са в екип и в други градове. Убедени са, че тяхното място е в България, а утвърждаването на един творец става не с бягство, а с постоянство.

Обичат да работят в Елена, тъй като сътвореното от тях тук остава за по-дълго време. Винаги ще има хора, харесващи графитите и други, които драскат върху тях или лепят предизборни плакати. Надяват се композицията на входа на Елена да респектира от подобни посегателества, още повече че централната й част е изпъстрена с пчели и пчелни кутийки. В знак на благодарност младите художници бяха отличени със специални грамоти от Община Елена по време на Празника на меда.

По-голяма част от материалите за графитите са предоставени от магазини „На тъмно”, а работата на художниците спонсорираха няколко местни фирми.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново