Горнооряховският квартал “Гарата” ще пие йовковска вода след 120 дена

Публикувано на пн, 10 Окт. 2016
302 четения

Началото на строителните работи по изграждането на трикилометровия водопровод бяха дадени от кмета инж. Добромир Добрев.

След 120 календарни дена ще бъде решен дългогодишен проблем с водоснабдяването на 7 фирми и близо 200 домакинства в района на жп гарата в Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев и и председателят на областната структура на Камарата на строителите инж. Любомир Шербетов направиха първа копка за водоснабдяването на 6 улици в квартал “Гарата”.

Общата дължина на новия водопровода е 3059 метра. Той ще бъде изграден по улиците: “Цар Освободител”, “Асен Разцветников”, “Каймакчалан”, “Иларион Макариополски”, “Съединение” и “Яребична”. Ще бъдат направени 138 сградни водопроводни отклонения, ще се монтират пожарни хидранти.

Водопроводът, доставящ йовковска вода до квартала, се изгражда с безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Стойността му е 1 001 457 лв. с ДДС. Изпълнител на обекта е “Водстрой ВТ” АД.

“Преди 4 години започнахме да работим по разрешаването на този
дългогодишен проблем за жителите на кв. “Гарата”. Проведохме много срещи в
Министерството на регионалното развитие и ПУДООС. След толкова дълго чакане, провеждане на съответните процедури и взаимодействие с държавните органи, най-накрая, този квартал ще бъде присъединен към водопроводната мрежа и домакинствата и фирмите на тези шест улици ще бъдат захранени с чиста
йовковска вода”, каза кметът инж. Добромир Добрев. Той помоли гражданите за разбиране, защото разкопаването на улиците ще причини неудобства.

Дълги години водоснабдяването на района се извършваше от 5 шахтови кладенеца, собственост на “БДЖ – Пътнически превози”. Поради превключването на всички абонати към експлоатационното дружество, както и заради зачестилите аварии по мрежата, която е изградена през 1942-43 г., се налага подмяната є.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Община Горна Оряховица

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново