Горнооряховски лекар спаси живота на млада великотърновка

Публикувано на чт, 22 февр. 2024
2166 четения

Горнооряховски медици спасиха живота на млада великотърновка, която прекара три дни в страдания. Младата жена е била върната от няколко лечебни заведения. Екипът, ръководен от гастроентеролога д-р Илко Костурков, извърши точна диагностика и и животоспасяваща ендоскопска процедура, с което случаят приключи благополучно. 34-годишната Б.В. разказа за случая, сърдечно благодарна на целия екип.
На 16 февруари жената закупила хранителен продукт – желиран език, от магазин във Велико Търново и вечерта го консумирала. Веднага след консумацията тя усетила неприятно дразнене и боцкане в горната част на хранопровода, и трудност при преглъщането. “Реших, че съм глътнала нещо, имах усещане за чуждо тяло, заседнало в хранопровода. Отидох в Спешна помощ във Велико Търново, където прецениха, че съм за специалист УНГ и започнаха да звънят на отделенията в болниците в Габрово, Горна Оряховица, накрая решиха, че трябва да вървя до Плевен. През нощта се придвижих до УМБАЛ – Плевен, където в спешен кабинет ми казаха да остана в града да чакам някакъв специалист. Казаха ми, че трябва да чакам няколко дни. Аз се отказах, а междувременно усещах, че това чуждо тяло се смъква още по-надолу. Върнах се в Търново и в събота отидох в кабинета на УНГ- спеицалиста д-р Белчилов, който огледа хранопровода, докъдето успя, не откри нищо, но прояви голямо внимание и звъня на негови колеги – гастроентеролози. После отидох в болницата тук, но оттам ми казаха, че случаят е за Плевен, да отида там. Мой познат обаче ми препоръча гастроентеролога д-р Илко Костурков в Горна Оряховица. В понеделник сутринта отидох в Първо вътрешно отделение и д-р Костурков ми огледа с апаратура хранопровода, където най-сетне беше открито това чуждо тяло. Поставиха ми упойка и за две минути го извадиха – беше поне 4-5 сантиметра, подобно на игла, с два остри върха, според мен – метално…”, рязказва за ходенето си по мъките младата жена.
Началникът на Първо вътрешно отделение д-р Илко Костурков извършил гастроскопия и установил чуждото тяло в горната част на хранопровода. В резултат на сложна ендоскопска процедура то било извадено. Пациентката е останала в лечебното заведение два дни под наблюдение и изписана в добро състояние.
“Д-р Костурков ми каза, че чуждото тяло е било застанало напречно, което е било много опасно, тъй като това е можело да доведе до разкъсвания, и също, че изваждането му е било доста рисково, разказва още Б.В. “Сложиха ми системи и останах и на другия ден в болницата. В момента съм много добре, усещам лек дискомфорт при преглъщането, което е нормално. Доколкото разбрах, ако ме бяха размотавали още два- три дни, е могло да бъде фатално за мен. Много съм благодорна на д-р Костурков и екипа му, иначе нямаше да мога od видя дъщеря ми как расте”, споделя още младата жена.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново