Горна Оряховица отбеляза 150 г. от обявяването си за град

Публикувано на вт, 13 окт. 2020
360 четения

Горна Оряховица отбеляза 150-та годишнина от обявяването си за град. Честването съвпадна с Деня на българската община – 12 октомври. Празникът, който по традиция се чества на 29 май, тази година бе отложен заради кризата с коронавируса и въведеното извънредно положение в страната. Решението да се отбележи по-късно е свързано и с факта, че писмото, с което поп Йонко Тревненски съобщава, че селището е прогласено за град, е отбелязано, че това става през октомври 1870 г.
Честването на годишнината започна с празничен благослов за здравето на всички жители на общината. Благослов от отец Антоний в храма “Успение Богородично” получиха също кметът инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Димитър Николов. С тях бе и кметският наместник на Горски долен Тръмбеш Маринчо Маринов.
По-късно през деня се проведе и тържествената сесия на Общинския съвет, а за празничното настроение на жителите и гостите на града се погрижи военният духов оркестър на НВУ “Васил Левски”, който по същото време изнесе концерт на пл. “Георги Измирлиев”.
“Днес заедно празнуваме 150-та годишнина на нашия град. Един град, който непрекъснато се променя. За тези 150 г. е извървян дълъг път. Но Г. Оряховица не е само парче земя – тя е всеки един от нас! Поколения са предавали на тези след тях своя опит и поука. За тези 15 десетилетия много достойни жени, мъже и цели фамилии са оставили имената си в историята на нашата община”, заяви кметът на общината инж. Добромир Добрев. Той припомни на съгражданите си за мащабните инвестиции в града, направени през последните години, за обновените детски градини, училища, парковете и др.
Кметът инж. Добромир Добрев връчи тазгодишните отличия за почетни граждани и наградите за принос в различните сфери. Археологът проф. Хитко Вачев и адвокат Димо Димов, чието отличие бе присъдено посмъртно, са новите почетни граждани на Горна Оряховица. За принос към общината в областта на науката е отличен проф. Евгени Дюкенджиев, за икономика наградата получи Венцислав Стоев, а за принос в здравеопазването – д-р Илко Костурков, д-р Нина Петкова и д-р Бисерка Акиванова. Ваня Недкова е отличена за принос в образованието, Илия Банков и Илия Георгиев – за принос в областта на културата, а представителят на нидерландската фондация SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа” Джеф Акерманс, бизнесменът Галин Анастасов и Станка Мезева получиха наградите за принос в социалната сфера. Акробатите Мартин и Данаил Николови са отличени за принос в областта на спорта.
Празникът продължи с концерт с участието на Нора Караиванова, Николай Манолов, Никола Чочев, Мая Колева, Дара, Павел и Венци Венц, а за финал беше подготвен зрелищен пиро-музикален спектакъл.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново