Фотографът Петко Йончев откри юбилейна изложба

Публикувано на ср, 11 Ное. 2015
887 четения

Известният фотограф Петко Йончев от Павликени подреди юбилейна изложба в родния си град. Поводът е неговата 70-годишнина и 50 г. фотографска дейност. В читалищното фоайе той подреди 60 цветни пейзажа, правени от него в различни краища на България. Изложбата е под насловПокрасива аз не зная“. По темата Петко Йончев работи от 10 г. и е направил общо 160 красиви фотографии, с част от тях вече е уреждал свои изложби в Габрово и София.

Един случаен подаръкфотоапаратТаксонв младите му години го отвежда в местния кинофото клубПанорама“, в който тогавав началото на 70-те годинисе записват близо 100 души. От тях с фотография покъсно продължават да се занимават близо 30 човека, а четирима от тях получават найвисокото звание във фотографията в Българияфотограф художник“: Генчо Петков, Петко Йончев, Цончо Балканджиев и Динамир Предов.

Петко Йончев еднакво успешно се е изявявал през годините почти във всички фотографски жанрове: портретна фотография, репортаж, студийна фотография, пейзаж и др. За дългогодишното си талантливо участие в над 120 международни конкурси, фотосалони, фотопленери и други творчески изяви, е награден с найвисокото отличие на FIAP – „Артист на FIAP“. Член е на Управителния съвет на фотографска академияЯнка Кюркчиева“, носител е и на нейното найвисоко отличиестатуетката за високи творчески постижения.

Петко Йончев участва през годините активно в културния живот не само на Павликени и областта. Той беше основният двигател и организатор преди години на международния симпозиум по дървопластикаАрт Рустика“. Пак с неговото активно сътрудничество през последните четирипет години в Павликени всяка година се организира международният фото салонМузика в обектива“, редовно гостува тук и друга международна фотографска изложбаДивото“. Категорично може да се каже, че павликенската публика има вкус към добрата фотография и той е култивиран именно от известните павликенски фотографи, един от които е и Петко Йончев.

Елка СПАСОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново