Фолклорно-кулинарният празник „Ден на кокошата чорба“ ще се проведе на 9-ти септември

Публикувано на пн, 4 сеп. 2023
594 четения

Празник на кокошата чорба ще има за пореден път в Козаревец, където майстори ще напълнят отново казани, за да сготвят прословутата чорба от домашна птица, а докато се готви ястието, музикални изпълнения ще звучат на сцената пред читалището. Кулинарно-фолклорният празник е единадесети по ред и тази година организаторите ще подготвят цели 15 огнища.

По традиция фестът се провежда след Деня на Рождество Богородично и тази година е насрочен за 9-ти септември. Организатори са местното читалище и кметството, подкрепени от община Лясковец. Официалното откриване е в 10 часа в парка на читалище „Земеделец-1899“, но доста по-рано състезателите ще запалят огньовете и ще пуснат мръвките за чорбата. Ще има и голям кметски казан в близост до състезаващите се, от който всеки желаещ жител или гост на селото, ще може да опита.

Докато се готвят гозбите, самодейни певчески състави и танцови колективи ще веселят гости и жители на селото. Концерт с песни от богатия си репертоар ще поднесат специално поканените от кмета Красимира Колева гост-изпълнители на празника. Това са внучките на Гуна Иванова Ива и Велислава Костадинови, които тази година ще радват публиката.

Към обяд ще бъде избрана най-вкусната кокоша чорба от тричленно жури. Ще има и Специална награда – парична премия от кмета на селото, награди за избраните от журиращата комисия най-атрактивни готвачи, както и награди за отборите, подредили най-красивите етнощандове. Грамоти за участие ще получат всички кулинари, както и индивидуалните и колективни изпълнители във фолклорната част. Плакетите и сувенирите на победителите ще връчат общинският кмет д-р Гецова, селският управник Красимира Колева и председателят на читалище „Земеделец-1899“ Тодор Тодоров.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново