Фолклорни ритми от шест държави на Петропавловския събор край Лясковец

Публикувано на нд, 28 юни 2015
687 четения

Фолклорни ритми от шест държави два дена огласяха околностите на Лясковския манастир “Св. апостоли Петър и Павел”. На две открити сцени фолклорното богатство на България представиха над 200 самодейни състави и индивидуални изпълнители. Над 4000 певци, танцьори и музиканти от всички краища на страната се веселиха заедно в събота и неделя по време на 23-ото издание на Петропавловския събор на народното творчество.

Самодейци от три поколения се съревноваваха по време на фолклорния празник. Най-малката участничка беше само 4 години. Това е Христина Панайотова от Фолклорна група “Росна китка” при Клуба на пенсионера “Мазневска чешмичка” от Лясковец, където пее заедно със своята прабаба. Малката Христина обра овациите на многобройната публика и със своето индивидуално изпълнение на песента “Отде дойде, мамо”. В програмата на събора в неделя се включи и 7-месечно бебе, което участва в обичая “Годеж” на групата “Годежари” от град Раковски.

83-годишната Пенка Ненова от лясковското село Добри дял беше сред тримата ветерани събора. Тя си оспорваше първенството по възраст с Гиньо Златев на 84 години от хасковското село Долно Белово и Вичка Владова на 83 г., която е художествен ръководител на Женския народен хор при читалище “Съгласие-1905” в горнооряховското село Писарево.

По традиция съборът започна с емблематичната песен “Хоро се вие край манастира” в изпълнение на ансамбъл “Сидер войвода”. Преди това участниците във фолклорния празник приветства кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. “Пожелавам на всички, празнични емоции и духовно наслаждение. Нека помним и възпитаваме поколенията, че фолклорът е ценностна основа и непоклатим стълб на вяра и народна идентичност, опора и просветление в дни на радост и изпитание.”, каза инж. Добрев. Сред официалните гости на откриването бяха народният представител инж.Клавдия Григорова-Ганчева, кметовете Велико Търново Даниел Панов, на Лясковец д-р Ивелина Гецова, на Стражица Детелина Борисова и др. След официалната част сцената превзеха Николина Чакърдъкова и Неврокопският ансамбъл.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново