Фамилия самоуки художници подреди изложба в Павликени

Публикувано на нд, 30 окт. 2016
1005 четения

Кристина и д-р Димитър Грозеви в деня на откриването на съвместната им изложба. Весела Грозева живее в САЩ, присъства задочно със своите талантливи графики.

Трима самоуки художници от фамилия Грозеви подредиха изложба от свои картини в Павликени. Семейство Грозеви са добре позната и много уважавана фамилия в малкия град. В петък те изненадаха приятно своите съграждани, като представиха пред тях повече от 50 картини, нарисувани от д-р Димитър Грозев, дъщеря му Весела Грозева и дъщерята на сина му, 14-годишната Кристина Грозева.

Димитър Грозев е ветеринарен лекар, а в последните години развива и сериозен частен бизнес със строителни материали. Но през целия си живот е намирал време за рисуване, защото според него „Време има за всичко, няма време само за губене“. Още като ученик в пети клас бил впечатлен силно от колоритното творчество на големия български художник Стоян Венев. Малкото тогава момче не издържало на провокацията и грабнало водните боички и молива. По-късно като студент по ветеринарна медицина в София Димитър Грозев имал възможност да опознава изкуството на десетки наши и световни художници, което засилило още по-силно увлечението му по рисуването. Това увлечение му останало за цял живот. Рисува предимно с акварел или маслени бои. Предпочита пейзажите, флоралните мотиви, натюрморта. Поредна провокация за създаването на нова картина може да стане силна емоция, преживяна случка, красив пейзаж, тъжен спомен…- разказва за своя творчески процес Димитър Грозев.

Неговата дъщеря Весела Грозева е завършила образованието си в САЩ, където останала да работи и живее. При последното си гостуване при нея бащата вижда, че дъщеря му има нарисувани доста сполучливи графики и тогава му хрумнала идеята за съвместната изложба на трите поколения самоуки художници от тяхната фамилия. Защото в къщи в Павликени дъщеричката на сина му, малката Кристина също обича да прекарва часове наред усамотена с молива и боите. От тази есен Кристина вече е ученичка в Езиковата гимназия във Велико Търново. Мечтае да стане адвокат или журналист. Но и тя като дядо си твърди, че обича да рисува – пейзажи, пеперуди, очи…Все още не е нарисувала пейзаж от Велико Търново, защото имат много уроци в училище и не остава време. Благодарна е на дядо си, че я насърчава в рисуването и споделя с нея опита си.

Изложбата беше подредена в горното фоайе на НЧ „Братство 1884“ в Павликени с подкрепата и на Община Павликени и на читалищното ръководство. При откриването й кметът на Павликени инж. Емануил Манолов не скри гордостта си, че в Павликени живеят хора, които обичат изкуството и създават изкуство. И заяви, че община Павликени винаги ще застава с подкрепата си зад подобен род прояви. Самоуките художници д-р Димитър и внучката му Кристина Грозеви получиха от павликенския кмет и от приятелите си много цветя и подаръци. От своя страна те обещаха да дарят няколко картини на Общината и на художествената галерия в Историческия музей в Павликени.

Елка СПАСОВА

Сн. авторката

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново