Емоционална вечер на творчеството събра жители и гости на Лясковец в Музея на градинарството

Публикувано на нд, 23 юни 2024
197 четения

В третата вечер от празничните изяви, посветени на Петровден в Лясковец, изкуствата си дадоха среща. В Музея на гурбетчийското градинарство своето изкуство показа пред жители и гости художничката Снежана Францова. Тя е майстор на шевицата и представи своите красиви 71 на брой бродерии, като обясни символиката на различните плетеници, фигури и знаци като родов код. Представи символиката и най-характерните мотиви – канатицата, елбетицата, маказа, петлето, дървото на живота, бабицата и други. С творчеството си аудиторията запознаха и писателите Веселина Кожухарова и Стефан Митев. На фона на красивите бродерии, в музея бяха подредени техните книги. Представянето на творците направи филолога Теодора Миновска. Кожухарова е позната на лясковчани като учител, а след пенсионирането си се отдава на писане. Има издадени вече шест книги – автентичната приказка „Жених на царкинята“, а след нея на бял свят се появяват и книгите ѝ „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“. Последният ѝ литературен труд е романът „Кера“ на издателство „Хермес“, чиято премиера е направена преди дни в Пловдив, а днес бе представен в Лясковец. Най-новата ѝ книга е посветена на нейната майка и е излязла само преди месец, но вече се радва на много читатели. В цялото си творчество тя акцентира върху родовото начало и родовите връзки, а всички ние принадлежим на тях, защото сме потомци – коляно на един български род. Писателката в творбите си е синтезирала едно внушително послание: дълг към приемственост на българските духовни стойности и дълг към опазване на родолюбието. Във вечерта на творчеството всички се запознаха и с художествените произведения на горнооряховския музикант, поет, писател, преводач и художник – Стефан Митев. Премиерно представяне бе направено и на неговата стихосбирка „Ездачът“. Присъстващите имаха възможност да се докоснат идейно и до други негови произведения като „Утре е близо“, „Музика по реката“, „Врабци и други моржове“ – поезия и песни, „Безкраен танц“, както и до прозата му „Хаотичните пътища на един дух“ и „Вечният танц“. В почти всяко едно негово произведение, основна тема си остава тази за човека и връзката му със света, темата за живота, за старостта, за семейството и близките хора, а творбите му са жанрово разнообразни и с богата лексика. В най-новата си творба, авторът е направил концепция какво ще остави на поколенията. Едно от най-силните му стихотворения „Здравей, моя кръв“ прочете Теодора Миновска, а то е посветено на децата му. Митев е автор на стихотворения, разкази, текстове за песни, също и преводач на много руски и италиански творци. Прави му чест, че много от творбите му са писани за други автори, каза Миновска и сподели пред гостите, че авторът е много взискателен към себе си.

Празничната вечер беше пир за душата и истинско удоволствие за ценителите на художественото слово, красивия бод и българската народна музика. Гост на емоционалния празник беше заместник-кметът Емилия Жилиева, която поздрави и благодари за включването на творците в празничните събития, посветени на родния Лясковец. Те получиха цветя и благодарности за това, че докоснаха присъстващите до българското, до корените, до красотата и трудолюбието на българката и до родните традиции. Музикален поздрав към авторите, художничката и дошлите да се насладят на изкуството им лясковчани и гости, отправиха певиците от Женска фолклорна група при НЧ „Просвета-1906“, с. Горски горен Тръмбеш.

За празника в музея дойдоха и гости от село Никола Козлево, за да видят родния град и паметника на възрожденския поет, чието име носи тяхното селище. Красивата вечер на творците завърши с наздравица с чаша бяло вино, произведено в австралийските винарни на нашата съгражданка Елена Голакова-Брукс, която с майсторството си слави името на града ни далеч зад пределите на България.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново