ЕЛЕНА ОТНОВО СЪБРА ПОТОМЦИТЕ НА БОЛЯРИНА КЪРШО

Публикувано на пн, 8 юни 2015
1033 четения

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и еленският кмет пяха с руховските баби

Тази година, за петата си родова среща, потомците на болярина Кършо поканиха и потомците на други еленски родове, чиито предци са взели участие във Велчовата завера, от която се навършиха 180 години.

„Днес ние сме тук да се поклоним пред паметта им и най-вече да запомним, че делото им е в наши ръце. Голяма отговорност е за нас, наследниците на тези родове, голяма чест е да поемем в сърцата си, да прегърнем това наследство, което са ни оставили” – с тези думи се обърна зам. председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева към потомците, които се събраха за срещата си в събота в старата еленска църква „Свети Никола”. Правнучката на поборника за свобода Иван Кършовски благодари на Светла Атанасова от Регионалния исторически музей В.Търново и на еленския учител по история Йордан Минчев, които говориха за Велчовата завера. Тя трябва да се помни не с провала, а като начало на организираната борба за освобождението на България, каза още г-жа Георгиева.

Съзаклятниците от Елена и Еленско са сред най-дейните. Организирани са три революционни групи, ръководени от Иван Кършов, Хаджи Юрдан Брадата и Гено Титов. След предателството повечето съзаклятници умират като мъченици, по чудо се спасява само Иван Кършов, който след година прави отново неуспешен опит да организира въстание, известно като Кършовото въстание.

Признателните потомци се поклониха и поставиха венци и цветя пред паметниците на братя Кършовски и Хаджи Юрдан Брадата в Елена и отец Сергий в Руховци. Тук Кристалина Георгиева и еленският кмет инж. Дилян Млъзев, също потомък на Кършовия род, пяха „Вятър ечи, Балкан стене” заедно с руховските баби и доайена на селото – 96-годишният ветеран от войните Стойко Делипеев. Развълнувана до сълзи, г-жа Георгиева благодари за топлото посрещане и припомни, че за да я има България, трябва да се почита паметта на тия, които са се борили за нея. Отец Сергий, игуменът на Плаковския манастир, станал тайно средище на съзаклятниците, е сред тези великомъченици.

Всяка среща на Кършовския род приобщава все нови и нови потомци – вече от 13-то поколение. Безспорна е заслугата за това на Боряна Млъзева, също издънка на славния род, която благодарение на старателните си издирвания, вече е подредила родословието на цели фамилии и ги е свързала с други, не по-малко известни еленски родове. Така режисьорът Евгений Михайлов и Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата, които се знаеха като братовчеди по бащина линия, за първи път се откриха, че по майчина са правнуци на възрожденската учителка Ана Брадел, дъщеря на организатора на Велчовата завера в Еленско Хаджи Юрдан Брадата. Негови потомци, които дойдоха за първи път на срещата, са и проф. Благовеста Константинова и доц. д-р Дора Константинова. Това си е поредното доказателство на думите на Кристалина Георгиева, че Елена е дала повече хора на България и на света, отколкото получава, но тя има надежда, че този процес може да се обърне наопъки.

„Ние от наша страна обещаваме всяка година да сме тук, да сме заедно и може би някои от нас, които не сме в Елена ще потърсим обратния път в това красиво място, сред тази прекрасна природа, да станем част от най-силните възрожденски места на България”, провокира потомците почетният председател на Инициативния комитет на родовите срещи. За всички тях в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” имаше благодарствена служба. На срещата бяха връчени и традиционните награди – най-млад кършовец и доайен на рода. Техни носители станаха едногодишната Никол Кисьова и 82-годишният Панайот Панайотов. Специална награда имаше и за Ася Кършева, която в деня на срещата празнува 80-я си рожден ден.

Мария СИМЕОНОВА

Снимки Петър ДИМОВ, Илия ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново