Екип на лясковска детска градина дари предпразнично храна на нуждаещи се хора

Публикувано на пт, 20 Дек. 2019
69 четения

За единадесета поредна година в Лясковец бе организирана изложба от кулинарни творения, дело на екипа на детска градина „Славейче”. Идеята да покажат своите умения в кухнята, за да зарадват нуждаещи се свои съграждани, се роди преди години и благотворителната изложба стана традиция. Тя се организира в навечерието на Бъдни вечер и приготвените ястия са изцяло постни и типични за празника. В момента екипът на директорката Елка Йорданова се състои от 17 души и всички те за пореден път с желание и вяра в доброто се включиха в благородното начинание. Ястията, които приготвят са изцяло лично дарение от всяка една домакиня, а тази година за доброто дело сготви дори огнярят на детското заведение, който омеси Боговица.

И този път дарителската акция премина под наслов „Единадесет години с добри сърца”, а събраните на трапезата блюда бяха общо 37 на брой. Щедрите хора от екипа на Йорданова приготвиха с майсторство и обич много кулинарни шедьоври, донесоха и направени по-рано туршии, конфитюри, сладка. Директорката Йорданова сготви специалитета си зелник по македонски, както и тиквеник, пълнена тиква със сушени плодове и мед. Екипът й отрупа масата с пълнени чушки, ориз с гъби, ориз с праз и маслини, тиквички с домати, постно зеле, маслини, зелеви и лозови сармички – задължителни за празника, различни салати, няколко вида тиквеници и дребни курабийки, локумени резенки, кекс, баклава, щрудел, печена тиква, баници, пити, както и специалната пита Боговица – дело на директорката и задължителна за Бъдни вечер. Имаше и много сушени плодове, пресни плодове и зеленчуци, локум, орехи и голяма бисквитена торта. Инициаторите вложиха отново цялата си енергия и ентусиазъм в приготвянето и украсяването на специалитетите си.

На откриването на изложбата присъстваха и заместник-кметът на община Лясковец инж. Росица Господинова, управителят на Домашния социален патронаж Ваня Табакова, колеги и приятели на екипа на „Славейче”. Специален гост на празничното събитие с благородна кауза бе архимандрит Калистрат от Рилския манастир, който в момента е гост на лясковската Света обител. Той освети храната, отслужвайки молебен за здраве и успехи, благослови и поръси всички гости и екипа на „Славейче” и изрази голямо възхищение от красивия Лясковски манастир и от факта, че за пръв път вижда толкова красив параклис в детска градина. Директорката Йорданова осведоми гостите, че параклисът в „Славейче” е подарък от покойната вече Майка Пелагия и в продължение на 10 години той е място за успокоение за децата, особено за тези със специални образователни потребности, които не са малко в детската градина.

Така за единадесета поредна година трудолюбивият екип на ДГ „Славейче” в Лясковец представи традиционни гозби от българската кухня, а след като посетителите разгледаха вкусната експозиция, приготвената храна бе официално предадена в ръцете на управителя на патронажа и дарена на 44-мата потребители на Обществената трапезария в Лясковец. И тази година част от ястията бяха разпределени за монахините и откарани до Петропавловската обител.

Организаторите са категорични, че и занапред благотворителната инициатива ще продължи, защото доброто и човечността трябва да вземат връх в живота на хората – и не само в такива дни. Елка Йорданова изказа благодарност на неуморните дами, които от сърце заделят част от личния си бюджет, за да приготвят ястията и да зарадват свои съграждани в най-светлите празнични дни, пожела им все така да даряват и да бъдат здрави.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново