Единствено съдовата хирургия в МОБАЛ разполага с иновативния апарат BlueDop

Публикувано на чт, 4 май 2023
3342 четения

Отделението по съдова хирургия в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново е единственото в България, което разполага с иновативния доплер за изследване на периферната артериална система BlueDop. Апаратът е американски и се използва от съдовите хирурзи от година и половина за прецизно измерване на кръвотока дори в най-крайните съдове на пациента.

“Този доплер дава едни по-различни показатели при пациенти с артериални запушвания и по-пълна картина какво се случва. Това е устройство, което се надявам ще навлезе по-широко в България и в световен мащаб, но все още е прекалено ново. Производителят е американски и имаме идеи за развитие и мисля, че ще имаме успех”, заяви д-р Любослав Шкварла.

С помощта на BlueDop се извършва прецизно измерване на периферното артериално налягане в съдовете и стъпално-брахиалния индекс за разлика от конвенционалното измерване, което е особено важно при пациентите със захарен диабет, допълни д-р Константин Грудков.

Отделението по съдова хирургия в областната болница е едно от малкото в региона, тъй като самата специалност не е толкова популярна и има дефицит на кадри. Концентрирана е основно в градове, където има университетски болници. В България съдовите хирурзи са малко над 200 души.

Месечно през търновската съдова хирургия минават между 50 и 60 пациенти, като тук се лекуват не само от региона, но и от цялата страна. Отделението е с най-високото трето ниво на компетентност и в него работят петима съдови хирурзи – д-р Любослав Шкварла, д-р Константин Грудков, д-р Иван Андронов, д-р Ангел Григоров и д-р Пламен Денчев. Обезпечено е и с необходимия брой медицински сестри и санитари. Има обявено място за специализация, но към момента няма кандидати, признаха от екипа на отделението.

Структурата разполага с шест стаи и интензивен сектор с общо 14 легла. Стаите са с по две легла и всяка има самостоятелен санитарен възел за удобство на пациентите. Отделението е ситуирано в новия болничен корпус и битовите условия са отлични, обясниха специалистите.  Обезпечени са и с необходимата апаратура, за да прилагат най-съвремнните методи за лечение.

Основният акцент е при лечението да се използват минимално инвазивните методи, но ако се налага, се прилага и операция. При някои пациенти се пристъпва към хибридни процедури – оперативен и инвазивен метод, което обаче намалява хирургическата интервенция, обясни д-р Шкварла.

Рисковите фактори за периферната артериална болест са повишеният холестерол, високото кръвно налягане, тютюнопушенeто и други вредни навици. Влияние оказва и фамилната обремененост, което изисква редовна профилактика, допълва д-р Ангел Григоров.

“При температурни амплитуди зачестяват емболиите. Това е сериозен проблем при пациентите, които имат сърдечна недостатъчност и аритмия. Много често това изисква лечение с медикаменти, които разреждат кръвта, а пациентите са възрастни и понякога ги забравят, което може да доведе до т.нар. периферни емболии. Това са тромби, които се отделят от сърцето и отиват в периферната артериална система. Могат да отидат и в мозъка и да доведат до инсулт”, обясни д-р Шкварла.

Сложните случаи, с които се сблъскват съдовите хирурзи не са рядкост. Един от последните такива е на мъж с тотално запушване на илиачна артерия, опериран и от онкологично заболяване. Д-р Шварла и д-р Грудков успяват да възстановят кръвотока в крака и пациентът е стабилизиран.

Благодарение на хибридната операционна, с която разполагат в МОБАЛ, специалистите могат да осигурят най-доброто лечение за пациентите. “С новите методи, които са много по-щадящи и мини инвазивни, имаме възможност да лекуваме пациенти, които в миналото биха били обявени за нереконструктабилни, т.е. тяхното лечение приключва до тук. Но с новите методи имаме шанс да постигнем успех в лечението при много от тях, най-вече при пациенти с периферна артериална болест”, обясни д-р Константин Грудков.

В отделението лекуват също и разширени вени чрез прилагането на съвременни методи, допълват специалистите.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново