Джулюнчани пеят, творят и изучават своите корени

Публикувано на пт, 22 май 2015
488 четения

Със стартирането на проекта „Създаване на етнографски арт-център” към НЧ „Пробуждане-1896” в Джулюница, се проведоха поредица от културни изяви. По предварителен план заложените дейности за шест месечен период се осъществяват в рамките на два месеца поради съкратени срокове и стартиране на нов програмен цикъл. Под мотото „Майски празници на културата” се проведе кръгла маса „Джулюница – средище на традиции и култура”, на която с видео материали директорката Даниела Христова представи 120-годишната история на училището, както и традициите и обичаите пресъздадени от учениците при клуба за автентичен фолклор в съвместни изяви на Творческата работилница към читалището и Дамския клуб и клуба на пенсионера. Проведе се и детски пленер „Рисувай с мен Джулюница”, в който ученици представиха своите рисунки с емблематичните за селото забележителности – Паметника на Цоньо Калчев, обновеният фонтан и часовниковата кула. В продължение на два дни, изяви като „Седянка” на малчуганите от ЦДГ „Сладкопойна чучулига”, „Надиграванка” на учениците от училището и „Джулюница пее” с  участие на групата за автентичен фолклор към клуба на пенсионера, преминаха при огромен интерес за многобройната публика. В рамките на инициативата „Чудеса от бабината ракла” се състоя творческа работилничка под наслов „Аз шия, плета и бродирам”, в която се включиха малки и големи. Майсторките на шевиците Христинка Гуглова и Екатерина Москова обучаваха младите на ръкоделие, а директорката на училището им обясни що е то етнография, а в последствие бе аранжирана и ретро-изложба на плетива и дантели.

На следващия етап при изпълнение на планираните културни дейности с презентация „Искри от миналото” джулюнчани разказаха за историческата местност „Имането”. Представени бяха фотоматериали и публикации за археологическите разкопки и проучвания от 1983 година. Откритата прабългарска керамика от края на VII-VIII век доказва ранното отсядане на прабългарите около хълма, изиграл важна стратегическа роля по маршрута Търново-Твърдица-Константинопол. Доказано е, че селището в „Имането” е възникнало през ранно-византийската епоха, като е обитавано и през Първата българска държава. Същинският разцвет на крепостта е свързан с Второто българско царство, като „охранител” на столицата Търновград по времето на цар Иван Шишман. Откритите находки са разнообразни – керамика, оръжия амулети, метални ловни оръдия и сечива, накити и монети, някои от които медни, бронзови и златни.

Чрез реализирането на проекта експонатите и находките ще заемат своето място в историята на древна Джулюница. В изпълнението на програмата по проект „Създаване на етнографски Арт-център” се включиха всички културни институции в селото, а интересът на участниците доказва, че целите са постигнати. Читалищното настоятелство благодари на своите членове, които финансираха стартирането на проекта.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново