Две болници в областта търсят лекари

Публикувано на вт, 25 окт. 2022
944 четения

Две болници в област В. Търново търсят да назначат лекари. Това са Специализираната белодробна болница “Д-р Трейман” и МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Г. Оряховица. От стартирането на трудовата борса на Българския лекарски съюз в края на септември до сега на сайта на организацията има над 30 обяви за работа. Лекари се търсят в цялата страна, включително и в големите градове – София, Варна и Бургас. Обяви има и за лечебните заведения в Севлиево, Габрово, Казанлък, Търговище, Велинград, ЦСМП – Силистра и др.
Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания “Д-р Трейман” във В. Търново търси да назначи петима лекари за работа в пулмологично отделение. Предлаганата заплата за лекар без специалност е 1900 лв., а за специалист е 2000 лв. За лекар със специалност “Пневмология и фтизиатрия” възнаграждението е 2100 лв., толкова е и за медик със специалност “Клинична лаборатория”. Общинското лечебно заведение предлага допълнителни плащания, както и професионални и социални придобивки. Желаещите да започнат работа имат възможност да бъдат зачислени за специализация по “Пневмология и фтизиатрия” или “Клинична лаборатория” с база за практическо обучение в стационара.
Болница “Св. Иван Рилски” в Г. Оряховица търси да назначи 18 лекари от почти всички специалности. Сред обявените позиции са за двама хирурзи и двама акушер-гинеколози, търсят се също лекари със специалност вътрешни болести, инфекциозни болести, УНГ, образна диагностика, гастроентеролог, нефролог, анестезиолог, кардиолог, пулмолог, невролог и др. Общинското лечебно заведение предлага брутна заплата в размер не по-малко от 2000 лв.
Последният млад лекар, назначен в МБАЛ “Св. Иван Рилски” е от преди малко повече от месец, заяви управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов. Той работи във Второ вътрешно отделение. Родом е от Г. Оряховица и е завършил медицина в Плевен. Стационарът обаче се нуждае от още медици, както и от специалисти по здравни грижи. За да реши кадровия проблем, ръководството на болницата разчита на привличането на студенти и специализанти. Лечебното заведение поема таксите им за обучение, а срещу това новите кадри подписват договор, че ще работят определен период в болницата.
Със сигурност останалите лечебни заведения в региона също се нуждаят от лекари и медицински сестри. Очаква се и броят на обявите за свободни работни места в сайта на БЛС да продължи да расте. Но за решаването на подобен огромен кадрови дефицит в страната са необходими спешни мерки от страна на държавата, макар и доста закъснели.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново