Днес официално отвори врата обновеният храм “Свети Георги” в Арбанаси

Публикувано на ср, 6 май 2015
906 четения

С гергьовски празник с много изненади за малки и големи днес официално отвори врата обновеният храм “Свети Георги” в Арбанаси. Десетки миряни и туристи от Русия и съседна Румъния дойдоха да се поклонят на св. Георги Победоносец в старинната църква от XVI век. Така след 60-годишно прекъсване арбанашката светиня отново посрещна богомолци и посетители за своя храмов празник.

Млад воин върху бял кон посрещаше гостите в двора на храма. Там стари и млади имаха възможност да се полюлеят на гергьовски люлки. Преди това, по стара българска традиции, за здраве и дълъг живот се претеглиха на голям кантар. Децата имаха възможност да се повозят на пони и да участват в състезания по дартс.

В чест на празника концерт в храма изнесе мъжкият хор за църковно-славянски песнопения “Ортодокс” при Катедралния храм във Велико Търново. Отвън беше подредена и мобилна изложба, която представя с фотоси и документи за историята и обновяването на уникалния паметник на културата, а реставрацията на стенописите разказа художникът Катя Буланова. Тя е част от екипа, който участва в спасяването и експонирането на неповторимата живописна украса на храма.

Повече от 900 000 лв. бяха вложени в реставрирането и обновяването на църквата в Арбанаси, а средствата бяха подсигурени от Министерството на културата по Оперативна програма “Регионално развитие”. С отпуснатото финансиране бяха укрепени стените на църквата, възстановени са стенописите и е благоустроен дворът. Екип от 10 реставратори възстанови и върна на местата им оцелелите оригинални фрески. За съжаление, от 300 кв. м стенописи успяха да възстановят 200, останалите са безвъзвратно загубени заради дългогодишния им престой на депо, припомни кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

Църквата “Св. Георги” е издигната в югоизточната част на Арбанаси през 1661 г., за което свидетелства строителен надпис над входа към наоса. Стенописната украса е датирана от 1710 г.и представлява иконографски цикли на Великите празници, Страстите Христови и Следпасхалния цикъл. Изографисана е от даскал Христо и неговия помощник Стою. “Част от оригиналния иконостас на храма се съхранява във фондовете на Регионалния исторически музей, но се нуждае от спешна реставрация. Красив фриз с образа на св. Георги е част от иконната експозиция на РИМ.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново