Димящи скари и богата програма привличат любителите на горнооряховския суджук

Публикувано на сб, 12 юни 2021
713 четения

С димящи скари, много мезе и богата програма започна празникът на горнооряховския суджук. Тридневното събитие тази година се провежда на паркинга край Летния театър в Горна Оряховица, където се стичат стотици жители и гости на града.

„След една трудна и необичайна за всички ни година съм щастлив, че празникът на горнооряховския суджук отново ни събира. Мястото е друго, но вкусът, историята и традициите, свързани с горнооряховския суджук са си същите и остават все така непроменени“, заяви по време на откриването кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Нито новото място, нито проливният дъжд попречиха на любителите на месния деликатес да се съберат около скарите, за да се забавляват с близки и приятели. Още в петък щандовете на местните производители се радваха на много посетители и купувачи, разказа Ирина Георгиева. По думите й горнооряхвоският суджук традиционно присъства на трапезата на българина и в делник и в празник. „Доволни сме. Много се радваме, че празника отново го има“, споделиха Иван Димитров и Мария Иванова.

На официалното откриване присъстваха областният управител инж. Георги Гугучков, както и цялото ръководство на Общината. На сцената се качиха и собствениците на трите суджукарски фирми, които единствени в България имат право да произвеждат и продават горнооряховски суджук. Той е и първият български продукт със защитено географско наименование. Партньор на Общината за реализацията на празника е и Историческият музей в града, където през 2015 г. беше открита етнографска експозиция, посветена на деликатеса.

Посетителите могат да разгледат и особосените места, в които майстори от региона демонстрират своите красиви изделия. Сред тях са Мария Робова и нейните атрактивни кукли, има изделия на грънчаря Валентин Димитров, а Маргарита Бонева и Кремена Димитрова представят техниката на калоферската дантела. Има също изделия от плъстена вълна, бижута, сувенири и др. Със свой щанд участва и Снежана Златарска от село Стрелец, която е един от малкото останали майстори у нас, занимаващи се с  плетенето на изделия от царевична шума. „Навремето царевичната шума се е използвала за изплитането на рогозки, но с времето започват да се изработват различни сувенири за украса на дома“, сподели майсторката.

Свои кътове имат и читалищата в селата Върбица, Янтра и Правда. „Ние се включваме с различни видове баници, защото са характерни за нашия регион. Днес перлата на короната е суджукарската баница „Върбишко изкушение“. Имаме баница с магданоз, наложена баница, с лобуда, с домашно приготвени кори, „Върбишка принцеса“, с пресен лук, дрипава баница и други“, разказа Анелия Димитрова от НЧ „Градина-Върбица 1894“.

След официалното откриване, началото на празничната програма вчера дадоха съставите на НЧ „Братя Грънчарови – 2002”. В празника се включиха още музикантите от Берковската духова музика, а финал на първата вечер постави Десислава. Днес на сцената отново се изявяват различни самодейни състави от общината и региона. Организаторите са подготвили интересни кулинарни игри, викторини, суджукарско надиграване и награди за победителите.

В края на деня изпълненията на духов оркестър „Виво Монтана“ и Бобан Здравкович ще зарадват всички любители на балканската музика. Последен на сцената ще се качи Тони Стораро. Празникът продължава и в неделя с изпълнения на самодейни състави, кулинарни игри и много изненади.
Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново