Девет проекта си поделят 50 000 лв. по програма “Изкуство и култура”

Публикувано на ср, 18 Апр. 2018
310 четения

Девет проекта ще получат финансиране на обща стойност 50 000 лева от Община В. Търново по програмата “Изкуство и култура”. Чрез нея всяка година местната власт насърчава автори, работещи в различни сфери. Инициативите са одобрени след заседание на разширена комисия, която оглавява зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Общо 14 разработки на различни сдружения са кандидатствали за средства от фонда т.г.
С най-много средства – 9600 лв., ще бъде подпомогнато издаването на луксозен каталог с произведенията на всички 149 творци, които се представиха в най-мащабната досега изложба на търновското представителство на Съюза на българските художници. Експозицията бе открита в навечерието на празника на В. Търново 22 март и бе посветена на 70-годишнината на дружеството. Идеята за създаването на каталога е на СБХ – В. Търново, а за реализирането му са необходими 16 000 лв.
Международен китарен фестивал ще се проведе за втора поредна година в града, а за неговото провеждане сдружение “Фюжън Уей” получава 9000 лв. В рамките на събитието ще бъдат организирани майсторски класове, лекции, работилници и концерти, тематично разделени в различните стилове на китарата. Пиесата на Шекспир “12-та нощ” на крепостта “Трапезица” иска да постави режисьорът Валерия Вълчева. Нейният проект е на стойност 10 000 лв. и предвижда три представления на историческата светиня. 8000 лв. ще ѝ предоставят от Общината.
Огромен 3D стенопис, изпълнен в стила тромп-льой, ще украси една от сградите в старата част на В. Търново. Мащабният проект е на “Фулл спектра” и ще получи субсидия от 6850 лв. Разработката предвижда и изработването на скулптури, които също ще бъдат разположени в градска среда. Нестандартната идея е на момичета от търновската група GiArtCrew Евгения и Невена Лефтерови, Нина Ковачева и Весела Петрова, които м.г. направиха фестивала за 3D улично изкуство.
Фестът на танца и латинската култура, който ще се проведе за 6-а поредна година, също получи подкрепа от 4880 лв. от Общината. Той се реализира от школата за латино танци Un beso и ще се проведе в три поредни вечер около Художествената галерия и паметника на Асеневци.
3000 лв. даде комисията на фондация “Аутентик” за проекта им “Пътят на фолклора”, а 2570 лв. получи читалището в Дебелец за мащабно театрално турне. Още 2500 лв. са гласувани за сдружение “Вт Ивентс”, което е подготвило проект за представяне на съвременно изкуство. “Отражения – претворено наследство” се нарича проектът на Гергана Пенова, за който тя получава 3600 лв. Идеята на ръководителката на ателието по керамика към Младежкия дом е насочена към емблематична за периода на Второ българско царство сграфито керамика. Детски конкурс за изработване на модел на керамичен съд в стилистиката на търновската сграфито керамика, изработването на брега на Янтра на гипсови отливки на някои от най-интересните образци на царска търновска керамика, панаир на грънчари са част от инициативите на художничката за лятото.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново