Детско погребение на 3000 г. откриха на крепостта “Ряховец”

Публикувано на вт, 14 авг. 2018
693 четения

Детско погребение на над 3000 г. откриха археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова при разкопки на крепостта “Ряховец” край Горна Оряховица. Гробът е от ранната желязна епоха, датира от 1200 г. пр. Хр. и е разположен извън очертанията на крепостната стена. Останките на детето са запазени в ембрионална поза, позната още под името “хокер”. “Вече втори сезон проучваме жилища извън крепостта и попадаме на погребения. Това показва, че хълмът е бил изцяло населен, а животът там вероятно е продължил през цялата желязна епоха”, обясни Илиян Петракиев, който е ръководител на археологическия екип.
Непосредствено до погребението от времето преди Христа, ориентирано в посока север – юг, специалистите са разкрили и втори гроб, но от Средновековието. В него е положен възрастен индивид, а находките показват, че той е бил погребан според християнския канон в посока изток – запад.
Археологът сподели, че ще търсят финансова възможност, за да бъде извършено изследване на останките от двете погребения в чужбина. Чрез радиовъглеродно датиране и ДНК анализ ще можем да определим с точност датировката, както и възрастта и пола на индивидите в гробовете, сподели Петракиев.
Всеки момент трябва да станат ясни резултатите от ДНК анализа, който се изготвя от Института по генетика в Харвардския университет в САЩ. Още миналата година костен материал от първия разкрит гроб в очертанията на крепостта беше изпратен за изследване в американския вуз. Пробата бе взета от гръбначен прешлен на човек, погребан в непосредствена близост до жилище.
Археологическите разкопки на Ряховец бяха възстановени през 2015 г. след 25-годишно прекъсване. Четвъртият сезон на проучванията вече е към края си, като екипът разполагаше с бюджет от 38 000 лв. За поредна година Община Г. Оряховица подпомогна дейността на археолозите с 20 000 лв. от общинския бюджет. Останалите средства са осигурени от Министерство на културата, което отпусна 13 000 лв., и от Националния исторически музей, който финансира проучванията с 5000 лв.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново