Деца от Лясковец закичиха с мартеници кмета, възрастни и социално слаби хора

Публикувано на ср, 1 мар. 2017
635 четения

Ученици от лясковското СУ „Максим Райкович” с помощта на своите учители сътвориха първомартенско настроение в целия град. Около 300 метра бе дълга тяхната мартеница, с която съединиха двата корпуса на своето родно училище. Всички деца от начален курс на обучение участваха в инициативата, като идеята е на началния учител Стефка Обрешкова. На площада в слънчевия Първи март, децата разгънаха дългия шнур в двете посоки към сградите на двата корпуса на гимназията. „Както гласи легендата за хан Аспарух и неговата сестра Хуба, които искали да се обединят, така и нашите възпитаници „свързаха“ двете сгради на училището, които са едно цяло”, разказаха за намеренията си учителите. Всеки ученик завърза върху общата мартеница и своя изработена в клас. След като показаха колко дълга е тяхната обща мартеничка, с помощта на класните си ръководителки, разкрасиха дръвчетата около зелените централни площи.

За Първи март, освен с детския шнур, дърветата в централната част на Лясковец бяха окичени и от общинска администрация. Голяма мартеница украси фасадата на общинската сграда и още 70 по-малки красят дръвчетата и почти цъфналата магнолия пред Общината.

След като децата спомогнаха със своя труд за постигане на пролетно настроение в родния си Лясковец, със снопчета бяло-червени мартенички, символ на здравето и благополучието, се отправиха на групички към различни институции, за да накичат своите по-възрастни съграждани.

Най-малките ученици от първи клас, придружени от своите учителки Миленка Николова и Светла Бонева, зарадваха с пълна кошничка мартеници кмета на Общината д-р Гецова и председателя на Общинския съвет Даниела Арабаджиева, както и служителите от администрацията. Децата закичиха д-р Гецова, изпяха й песничка за Баба Марта, а тя им пожела да са здрави и червени, румени, засмени и послушни, подари им мартенички и ги почерпи със сладки. Всички ученици от начален курс на СУ „Максим Райкович”, разпределени по класове, обиколиха града, за да зарадват лясковчани. С мартеници бяха закичени възрастните баби и дядовци в двата пенсионерски клуба „Зора” и „Мазневска чешмичка”, служителите в пощата и много граждани и малки дечица по площада и улиците. Децата посетиха и дариха с мартеници поземлена и данъчна служба, служителите в социални грижи, както и в домашния патронаж, където мартенички бяха дарени и за потребителите на почасовите социални услуги – социално слаби и бедни хора. Някои от тях, децата лично посетиха в домовете им и завързаха на старческите ръце бяло-червените символи с пожелание за здраве и дълголетие.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново