Деца и възрастни в Лясковец засаждаха дървета в Деня на солидарност между поколенията

Публикувано на ср, 29 апр. 2015
507 четения

По повод 29 април, Ден на солидарността между поколенията, в Лясковец 10-годишни деца и 70-80-годишните им съграждани се включиха в инициатива, наричаща се „Поколенията на училище”. Солидарността между поколенията обхваща споделянето между хората на знания и умения. Затова и тази година фондация „Лале”, в сътрудничество с Националната мрежа за децата и Асоциация „Родители” отправи покана за включване в национална кампания за Европейския ден на солидарност между поколенията. Нейната цел бе да се насърчи провеждането на разнообразни съвместни събития на хора от всички възрасти и да се привлече вниманието на обществото към приемствеността, разбирането, зачитането и солидарността между хората. В кампанията участват десетки организации от малки и големи населени места в цялата страна.

Вече четири поредни години в тази насока работи учителя Кремена Енчева, която не само в този ден, но и по други поводи, осъществява връзката между поколенията. Тя често организира празнични прояви, в които участват ученици от лясковското НУ „Никола Козлев” и възрастните хора от съседния на училището пенсионерски клуб – особено по празници като Никулден, Заговезни, Великден, Еньовден и др.

Нейните възпитаници-третокласници, съвместно с пенсионерите от клуб „Мазневска чешмичка” засадиха дръвчета в дворовете на училището и пенсионерския клуб, които бяха осигурени от Синдиката на българските учители по повод празника на солидарността и 25 години от съществуването на синдикалната организация.

„Наученото в семейството от родители, баби и дядовци, от учители, треньори и преподаватели, от приятели – е това, което хората предават един на друг. В 21 век децата и младите хора знаят и умеят неща, с които предишни поколения се справят по-трудно. Засаждането на дърво е един от символите на човешкия живот, мъдростта и дълголетието, наред със създаването на дом и отглеждането на дете. Засаждането на дърво е и чудесен повод да научим децата си на любов към природата. Да посадиш дърво е все едно да поставиш начало на една малка вечност. Всяко дърво е връщане на заем, който алчно сме взели от гората. Изминало е време, в което едно поколение почти не е засаждало дървета и не е оставило за идните поколения почти нищо от старите плодни дръвчета, засадени от дедите ни!” – каза на децата учителката им Кремена Енчева. И допълни, за да апелира към младите, че трябва да се грижат и пазят засаденото от тях: „Отгледайте го и застанете след време под сянката му, разровете на есен шумата му, чуйте го как спи през зимата и вдъхнете аромата на цветовете му напролет, вкусете от плодовете му на лято и тогава кажете, не ви ли стига това малко щастие…”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново