Десетки граждани се събраха на бдението в памет на 19-годишния Христо Денев

Публикувано на пт, 16 окт. 2020
521 четения

Десетки великотърновци се включиха в бдението в памет на 19-годишния Христо Денев, който почина от коронавирус в областната болница. Те се събраха точно в 19,00 ч. в двора на лечебното заведение, където почетоха с едноминутно мълчание паметта на момчето. Бдението се проведе два дни, след като от ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ оповестиха публично резултатите от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, според които няма открити нарушения в лечението на абитуриента.

„Основното свойство на истината е, че рано или късно излиза наяве, колкото и упорито да бъде прикривана. Надявам се на едно обективно разследване и пъзелът, който е твърде сложен и непонятен за нас, тъй като не сме лекари и не знаем какво се е случило зад тези стени, все пак с общи усилия и помощ от съдбата, то да стане ясно. И, ако има виновни длъжностни лица, нека да си понесат отговорността“, заяви бащата адвокат Иван Денев. Той призова всеки гражданин, който има съмение за лекарска грешка или немърливост, да се бори за истината. И допълни, че с действията си иска да даде пример и кураж на пострадалите да дадат гласност на подобни случаи.

„Фактът, че всички вие сте тук – два месеца и половина след трагичната кончина на първородния ми син, ми дават смелост, че нещата не остават покрити в забвение. Това означава, че нашият случай е чут и видян и има съпричастност. Искаме едно обективно разследване в името на Христо, който дойде тук с ясното съзнание и желание да се лекува, а след 18 дни беше изкаран от моргата в метален ковчег“, каза още Иван Денев. Той допълни, че е дълбоко вярващ и е убеден, че истинското наказание ще дойде в най-правилния момент. Почерненият родител призова присъстващите да се помолят за душата на сина му и за справедливост.

Бащата коментира като абсурдно обяснението на лекарите от МОБАЛ, че липсата на информирано съгласие за прилаганото лечение е заради невъзможността документите да бъдат дезинфекцирани. Той подчерта, че ежедневно е търсил лекарите по телефона и в болницата, за да получи информация от лекуващия екип, но не е бил запознат с назначеното лечение.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново