141 години от четата на Бачо Киро и поп Харитон празнуваха в Бяла черква

Публикувано на чт, 11 май 2017
461 четения

За годишнината на Априлското въстание Ротари клуб  осигури ново фасадно осветление на храма „Св. Димитър“ и Часовниковата кула-паметник  в града

В голям празник не само за Бяла черква, но и за цялата община, се превърна отбелязването на 141-та годишнина от Априлското въстание и участието в него на четата на Бачо Киро и поп Харитон. Историческият музей в града пази оригинална снимка на останалите живи четници, които на този ден още първата година след Освобождението, на коне тръгнали по пътя на четата до Дряновския манастир. Още от тогава Бяла черква празнува този ден – разказва директорът на музея Анастасия Георгиева. Тази традиция се спазва и днес  и в събота от тук отново ще поемат пътя до Дряново туристи, организирани от туристическите дружества в Павликени и Дряново.

И пак по традиция празникът в Бяла черква  започва ден по рано от историческата дата 11 май. Рано през деня беше организиран ученически крос, бяха украсени с венци от пролетни цветя всичките 96 паметни плочи върху домовете, от които са излезли четниците. 101 са поели от тук към своята Голгота в най-дългите сражения за цялото Априлско въстание в битката в Дряновския манастир. От някои домове обаче са излезли по двама, а има случай и по 4 участници във въстанието. Директорката на тукашното основно училище Радка Станева разказа, че има 108 ученици, които с помощта на родителите си са изплели венците за паметните плочи и за първи път сега са тръгнали всички заедно по маршрута из града. Тя разказва още, че само за тази учебна година за чужбина с родителите си са заминали една десета от учениците. Паралелките ни се топят, но докато сме тук ще спазваме традициите и ще помним историята – казва г-жа Станева.

Празникът в града продължи с откриване на изложба в Историческия музей, за пръв път гостува експозиция фотоси, свързани с историческото събитие,  от музея в Дряново. При откриването директорът на музея Анастасия Георгиева прочете пред присъстващите откъси от записките на Бачо Киро за пътя на четата и драматичните сражения в манастира. Певецът Райко Кирилов весели насъбралото се на площад „11 май“ множество, извиха се две хора, преди да почне деловата  част на празника. Тя  стартира с тържествено издигане знамената на България, Европейския съюз и Бяла черква в присъствие на представителни военни части. В храма „Св. Димитър“, в който още стои дърворезбованият иконостас на марангозите-четници, убити във въстанието,  Дядо Владика Григорий в съслужие на отец Никола отслужи вечерня и панихида за упокой  на душите на загиналите четници. Запалиха свещ и поднесоха цветя върху саркофага с костите на Бачо Киро в храма кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, председателката на Общинския съвет Ваня Антонова, кметът на Бяла черква Албена Тодорова, бригаден генерал Пламен Богданов, началник на ВНВУ, кметове на населени места от общината, общински съветници, граждани. По-късно шествие, предвождано от армейски оркестър и официалните лица, поднесе цветя и венци на признателност пред всички паметници по пътя до местността „Черничака“ край града, откъдето е тръгнала четата на Бачо Киро и поп Харитон. Късно вечерта Дядо Владика освети и новото фасадно осветление на 151-годишния храм „Св. Димитър“ и на 139- годишния паметник – часовникова кула на площада в града. Това осветление е идея и дело на членовете на Ротари клуб, поделение Павликени-Бяла черква,  направено е с техни средства. Пищна заря сложи край на празничната програма.

Елка СПАСОВА
Сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново