Болницата в Павликени инвестира в нов рентген

Публикувано на чт, 7 Мар. 2019
799 четения

Със собствени средства МБАЛ-Павликени закупи нов рентген. Уредът беше официално открит от управителя на МБАЛ д-р Ренета Кръстева и кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Заедно с тях лентата прерязаха и началникът на Рентгеновото отделение д-р Пламен Христов и инж. Георги Виячев – управител на фирма „Медис”, която достави и инсталира техниката.

„Новият рентген със сигурност ще повиши качеството на диагностициране и цялостното ниво на здравеопазване в нашата община. Най-важното е, че тази техника е купена изцяло със средства на самата болница. Поздравявам Ви за тази предприемчивост да инвестирате в нова техника, която ще допринесе за развитието и укрепването Ви. Знаете, че мисията да укрепим и модернизираме общинската болница е дългогодишна мисия – лично моя, както и на целия екип на Община Павликени и на Общинските съвети през миналия и настоящия мандат“, обърна се към колектива на лечебното заведение инж.Емануил Манолов. Той припомни, че последните години беше изпълнена оздравителна програма за търговското дружество, Общинският съвет гласува финансово подпомагане, сградата беше санирана, беше закупено скъпо оборудване като компютърен томограф. Предстои откриването и на асансьор за поликлиниката.
Д-р Ренета Кръстева благодари на своите служители и на екипа на общинска администрация за подкрепата. Функционалността на новия графичен рентгенов апарат превъзхожда в пъти тази на досегашния и е една от дългосрочните инвестиции в павликенската болница за по-доброто здравно обслужване на пациентите, подчерта тя.
С новия рентгенов апарат облъчването е много по-малко, по-добро е качеството на образа, който се получава и дава възможност за бърза и точна диагноза, което е много важно както за пациентите, така и за работещите в Рентгеновото отделение.
Рентгеновият апарат е нов, произведен е през 2018 г. Състои се от пациентска маса, вертикална колона за рентгенова тръба, вертикална колона за извършване на рентгенови снимки на пациент в изправено положение, високочестотен рентгенов генератор с микропроцесорно управление, йонизационна камера с три полета, рентгенова тръба, и е със съвременна цифрова образна система.
Той беше доставен и монтиран от варненска фирма, която спечели обществената поръчка. Стойността на апарата е 83 880 лева, включително разходите по проектиране, доставка, монтаж и инсталиране.
На церемонията за откриване на обновеното Рентгеново отделение присъстваха и председателят на Общински съвет – Павликени Ваня Антонова, заместник-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева, общински съветници и др. Архимадрит Георгий освети новата придобивка.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново