Болницата в Горна Оряховица купува апаратура за 180 000 лв.

Публикувано на чт, 20 окт. 2016
803 четения

Болницата в Горна Оряховица купува апаратура за 180 000 лв., съобщи управителят д-р Иван Иванов в Деня на отворените врати, който се проведе на 19 октомври .  Тогава  е големият  християнски празник  на Свети Иван Рилски,  който е и патрон на лечебното заведение. Освен това медиците честваха 120 години от основаването на стационара.

Апаратуратата е необходима на няколко отделения. За може болницата да я купи, общината помага със 70 000 лв., които вече са преведени , обясни д-р Иванов. Обществената поръчка  е на финала, изпълнителят е избран, изчакват се формалностите по обжалванията, ако има такива. Иначе се надяваме  до края на месеца да сключим договорите с доставчиците. Ще бъдат закупени гастрофиброскоп,  апаратура за очното и ушното отделение, монитори за реанимацията и др. Управителят допълни, че предстои изпълнението на мащабен проект за саниране на сградата, за който болницата и общината кандидатстват пред Норвежкия финансов механизъм. Инвестициите  ще бъдат  за над 4 млн. лв., ако проектът бъде одобрен.

Над 50 души са били прегледани безплатно в Деня на отворените врати, съобщи д-р Иванов.

Много се гордеем, че в болницата има двама специализанти и едната от тях – д-р Ралица Банова, е в педиатрията, допълни управителят. Според него, за да оцелее една общинска болница, трябва да има млади лекари, иначе тя няма бъдеще.

От своя страна д-р Банова разказа, че една година е чакала за място, където да специализира и това е проблем за младите лекари. За да останем в България, трябва да сме сигурни, че има къде да работим, да специализираме и да получим достойно заплащане, категорична е младата лекарка, която от една година вече е в горнооряховската болница.

По време на тържеството д-р Иванов съобщи още, че вече е титуляр като управител.  Той беше назначен за временен шеф на болницата на 15 януари 2016 г., но конкурсът за управител е проведен през септември. На сесията на Общинския съвет на 25 октомври кандидатурата му ще бъде одобрена. Д-р Иванов е бил единственият кандидат за болничен управител.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново