Близо 20 000 туристи са посетили Музея в Елена през изминалата година

Публикувано на чт, 8 ян. 2015
185 четения

19 787 туристи са посетили Музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена през изминалата 2014-та година. Посетителите са рекорден брой за една календарна година от основаването на музея до наши дни, коментира директорът Иван Димитров. Ръст се отбелязва при всички видове групи посетители, както и при чуждите туристи. 8663 от посетителите на четирите музейни обекти през 2014 година са възрастни, 6890 – ученици и студенти, 3922 – пенсионери. Над 300 са чужденците прекрачили прага на музейните обекти в Елена , предимно от страни от Европа.

Няколко са събитията, с които може да се похвали музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ през изминалата 2014 г. През месец януари в музейния комплекс гостува Историческия музей от Каварна с изложбата „Реликвите на Калиакра“. Тогава бяха представени 250 находки, открити в столицата на Добруджанското деспотство през последните 10 години. През април дворът на къщата-музей „Иларион Макариополски“ бе превърнат в работилница за писане на великденски яйца, на която бе представена стара восъчна технология от Велинградско, Ихтиманско и Самоковско. През месец юни отново там бе подредена изложбата „Иван Кършовски – между пушката и перото“. На откриването й присъства заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, потомка на Иван Кършовски.

На 19 септември за пръв път в музея в Елена се проведе нощ на музеите, когато бяха регистрирани 150 посетители за няколко часа. На 26 октомври в двора на комплекс „Даскалоливница“ бе възстановен традиционния сбор на Димитровден в Елена. На 19 ноември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново бе показана изложба „Културното наследство на възрожденска Елена“, която до края на годината бе разгледана от близо 3000 посетители. На 5 декември в Елена, под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, бе отбелязана 210-та годишнина от построяването на църквата „Св. Никола“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново