Близо 100 души се събраха на поредния антиправителствен протест във В. Търново

Публикувано на ср, 2 сеп. 2020
957 четения

Близо 100 души се включиха в поредния антиправителствен протест във В. Търново. По традиция гражданите се събраха край паметник „Майка България“, за да изкажат недоволството си срещу управлението на правителство. Протестиращите отново потвърдиха искането си за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Политологът Евгений Дайнов също се включи в протеста и заяви, че случилото се в столицата придобива революционни нотки, което е сигнал, че скоро ще има конкретни резултати от гражданското недоволство. „Тази сутрин в София протестът мина в режим на революция, т. е. ще е постоянен и навсякъде ще има акции, докато властта си въобразява, че нищо не се случва и, че те контролират всичко. Когато на всяка българска власт й дойде времето да падне, прави нескопосани иматационни магии. Те имитират, че всичко е наред и смятат, че така ще запазят властта, но тези имитационни магии си имат собствени правила“, заяви Евгений Дайнов. Той уточни, че предсрочни избори ще има, но никой не може да каже точно кога.

„Днес в Министерски съвет беше даден на концесия за 20 г. плажът „Кабакум север“ на човек, който е приближен на Веселин Марешки. Всеки сам може да си направи изводите каква е една от причините „Воля“ да подкрепи предложението на ГЕРБ. Смущаващо е, че самата концесия е с цена, която е с 1/3 по-ниска, отколкото преди 10 г.“, заяви от импровизираната трибуна екологът Борислав Борисов.

След него взеха думата и други граждани. „Днес в парламента чухме призиви за национално обединение, за консенсус и продоляване на разделителните линии. По Виденово време също слушахме такива приказки, след това по време на „Борисов 1“ и т. н. Днес също и то след като депутатите от ГЕРБ напуснаха залата, за да не изслушат президента Румен Радев, който в момента има горе-долу някаква легитимност в държавата. Връщайки се обратно, те заговориха за национално съгласие и намиране на общи точки. Това са само приказки, които трябва да звучат красиво, колкото и да са нелепи, предвид действията им“, заяви Господин Гюров. Той призова хората да не се отказват от протестите и да се борят за исканата оставка докрай.

„Политиката не е мръсна дума. Просто тези, на които сте я оставили направиха така, че тя да изглежда мръсна. Затова – политизирайте се, бъдещето ни зависи от нас самите“, заяви Дончо Бораджиев.

Слез изказванията хората се отправиха на традиционното си шествие до Съдебната палата, скандирайки „Оставка“, „Мафията вън“ и „Борисов е позор“. До ескалация на напрежението не се стигна, но трафикът в центъра на старата столица за кратко бе блокиран.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново