Близначките Александра и Теодора стигнаха до полуфинала на конкурс за пианисти в Брюксел

Публикувано на чт, 21 Дек. 2017
456 четения

Близначките Александра и Теодора Даскалови от Велико Търново стигнаха до полуфинала на Международния конкурс за пианисти “Цезар Франк” в Брюксел. В белгийската столица момичетата са свирили пред 10-членно жури с водещи музиканти от Франция, Мексико, Бразилия, Германия и др. За участието си в престижния форум търновските таланти са подготвили изцяло нов репертоар, който включва произведения на Панчо Владигеров, Шопен, Менделсон, Бах, Цезар Франк и др.

Само три деца от България са се представили в конкурса, а сред тях сестри Даскалови. Лично арт директорът на “Цезар Франк” Филип Раскин е поканил търновските пианистки. Той се запознал с тях през лятото по време на Международната академия по пиано на гръцкия остров Порос. По време на концертите Раскин останал очарован от изпълненията на момичетата и им отправил официална покана за Брюксел.

Конкурсът се провежда на три етапа. Първият е онлайн, като кандидатите изпращат записи със свои изпълнения и подробна творческа биография. След селекция до полуфинала в тяхната възрастова група са допуснати само 8 деца – от Италия, Франция, Германия, Русия и България.

За нас това участие беше изключително емоционално, защото за първи път свирихме на конкурс в чужбина, споделиха близначките. За отличното си представяне те са получили сертификат.

Близначките свирят на пиано от 5-годишни, а през годините са носители на редица отличия от национални и международни конкурси. 2017-та беше повече от успешна за талантливите пианисти, като завоюваха няколко първи места в различни фестивали. Алекс и Теди са шестокласнички в СУ “Емилиян Станев” във В. Търново. Ходят на уроци по пиано при преподавателката Мирела Валявичарска в Габрово и при проф. Борислава Танева в София.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново