Библиотеката в Павликени награди най-четящия клас

Публикувано на нд, 5 Апр. 2015
806 четения

Децата от ІV б клас от СОУ „Бачо Киро“ в Павликени с класен ръководител Николай Цветков бяха наградени с Почетна грамота за най-четящ клас от детския отдел на читалищната библиотека в града.

За пръв път детският отдел на читалищната библиотека в Павликени излъчи най-четящия клас в града и направи тържество в негова чест във връзка с Международния ден на книгата. Оказа се, че почти всички деца от ІV б клас от СОУ „Бачо Киро“ са редовни посетители в библиотеката. Имат много сериозно отношение към книгата, коментират прочетеното, интересуват се много от литература – с радост сподели впечатленията си библиотекарката в Детския отдел Калинка Донева. Целият клас беше поканен в библиотеката на читалище „Братство 1884“, където г-жа Донева с помощта на колегите си Зорница Здравкова и Георги Тодоров им представи презентация на най-интересните детски библиотеки в света и у нас. Любознателните момчета и момичета научиха от виртуалната разходка за детски библиотеки-пързалки, с направени в тях интересни места за криене и усамотяване с любимата книга, къщи-библиотеки в короните на големи дървета и други красиви примери за привличане на малчуганите към доброто четиво. От българските библиотеки като новатори в това отношение бяха посочени библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, детският отдел на столичната народна библиотека, библиотеките в Карлово, Казанлък и т.н. После децата активно се включиха в колективното решаване на литературна кръстословица и показаха, че наистина много четат и много знаят.

Секретарят на читалище „Братство 1884“ Дарина Митева връчи специално изработени за празника значки „Приятел на книгата“ на най-четящите деца от най-четящия клас: Василена Василева, Белослава Дамянова, Мартин Никифоров и Иван Максимов. Г-жа Митева връчи на класния ръководител на децата Николай Цветков специално изработена Почетна грамота за най-четящ клас. Искам да подчертая, че при нас имаме много щастливо стечение на обстоятелствата – да обичат хубавата книга децата се учат не само при нас в училище и в библиотеката, но и от своите родители. В класа имаме родители, които са много заинтересовани от обучението на децата си и работим заедно с тях в една посока – заяви Николай Цветков. Накрая за децата имаше и бонбони – разбира се, те им бяха поднесени в книга-бонбониера…

Вчера за децата от другите класове на павликенските училища детската библиотека показа три екранизирани приказки по повод 210-годишнината от рождението на Андерсен. През април ще бъде спазена традицията и ще се проведе маратон на четенето, ще се чете книгата „Макс и Мориц“ на Вилхелм Буш. Читателите от детския отдел на павликенската библиотека ще се включат и в литературната класация на най-любимите им книги „Бисерче вълшебно“ през май.

Елка СПАСОВА
СН. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново