Безплатни изследвания стартират в селата от община В. Търново

Публикувано на чт, 14 сеп. 2023
421 четения

Нова здравна услуга с безплатни медицински изследвания стартира в община В. Търново. Тя е насочена към хората в малките и отдалечени населени места, в които няма общопроктикуващ лекар или посещенията на медици са само в определени дни. Първите прегледи стартираха в село Ветринци, където с предварително записване десетки възрастни хора се възползваха от възможността да проверят здравния си статус. На място в кметството медицински сестри измерваха стойностите на телесната температура, кръвното налягане, определяха нивата на кръвната захар и на кислород в кръвта. Проверяваха също показателите на урината, както и сърдечния ритъм чрез мобилен апарат. При установяване на някакви отклонения хората бяха насочвани към техния личния лекар или към съответния специалист.
„Прилагането на този модел го видях в Гърция през месец юли с т. нар. телемедицински център, който е изграден в Солун и работеше с близките населени места. Идеята на новата услуга е да се спести време на хората в населените места, за да не ходят до В. Търново и да чакат в поликлиниката“, заяви кметът на община В. Търново Даниел Панов. Той уточни, че здравната услуга ще бъде надграждана във времето. Първото, което е планирано е т.нар. телемедицина, за което е необходима и помощ от страна на държавата. Чрез нея ще се осъществява онлайн връзка в реално време между пациента и съответния специалист.
„Вече имаме проведени разговори с екипи от общинските лечебни заведения и с многопрофилната областна болница. Телемедицината помага за ранната диагностика и чрез измерването на някои показатели дадено заболяване може да бъде открито навреме“, каза още Даниел Панов.
Новата здравна услуга в селата се реализира чрез общинската програма „Превенция и профилактика на здравето за населението на община В. Търново“. Съдействие в реализацията й оказват кметовете и кметските наместници, както и уредниците на клубовете на пенсионера и центровете за работа с деца и младежи.
„Ще обхванем всички населени места на територията на общината. Направили сме график до края на месец септември, предстои да направим график и за месец октомври. Нашето желание е тази услуга да продължи дългосрочно във времето, защото профилактиката и превенцията, както и инвестицията в тях, са най-добрият показател за благополучието на населението“, заяви Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. И уточни, че прегледите се извършват от медицинските сестри, които са ангажирани по проекта „Грижа в дома“. А за хората, които са трудноподвижни се предвижда изследванията да се правят по домовете им.
„Много е хубаво, че идват тук на крака и обръщат внимание на възрастните хора. Ние с моя съпруг не сме твърде стари – на 72 и 73 г. сме, но сме с инсулти и ни е трудно да пътуваме. Навремето в селото имаше здравна служба, където можеха да ни окажат първа помощ, да ни сложат инжекция, след това всичко замря. Хубаво е да идват такива хора при възрастните и да ни помагат, за което сме много благодарни“, сподели Любка Бейкова. На опашката за прегледи бе и 72-годишният Румен Цанков, който сподели, че е със сърдечна недостатъчност и за това е решил да се изследва, за да си спести пътуването до града.
Всеки, който се изследва получава резултатите, които също така се вписват от медицинските специалисти, за да може при повторни прегледи да се направи съпоставка на данните. От Община В. Търново уточниха още, че след това резултатите ще бъдат обобщени и ще може да се направи анализ на здравния статус на хората от малките населени места.
Следващите прегледи са на 18 септември в село Ялово от 08,00 до 10,00 ч., а след това са в селата Въглевци на 19 септември, Плаково – 20 септември, Нацовци – 21 септември, Шереметя – 25 септември, а на следващия ден са във Вонеща вода, където ще могат да се включат и хората от Райковци. На 27 септември екипът ще е в село Пушево, а в следващите дни ще посети Балван и Малки чифлик.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново