Белодробната болница “Д-р Трейман” организира седмица на отворените врати

Публикувано на пн, 4 Дек. 2023
154 четения

Дни на отворените врати организира Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във В. Търново. Инициативата се провежда в периода 4 – 8 декември и е в изпълнение на дейностите по „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.“. По време на кампанията в лечебното заведение ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на съмнителните за туберкулоза лица.
Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството и представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Епидемията от COVID-19 даде значително отражение на резултатите, постигнати в борбата с туберкулозата в световен мащаб. Днес болестта продължава да представлява заплаха за общественото здраве и присъства във всички страни и възрастови групи. По данни на Световната здравна организация през 2021 г. приблизително 10,6 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,6 милиона са починали от болестта, включително 187 000 души с ХИВ.
Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Белодробната болница „Д-р Трейман“ е единственото специализирано лечебно заведение в областта, което оказва висококвалифицирана пневмо-фтизиатрична медицинска помощ без прекъсване. В него работят едни от най-високо квалифицираните специалисти по респираторна медицина в региона.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново