Бебе на три месеца е с коклюш

Публикувано на вт, 30 апр. 2024
546 четения

 

През изминалата седмица на територията на областта са регистрирани 4 случая на коклюш на деца на 3 месеца, 7 г., 15 г. и 17 г., съобщават от РЗИ. При три от случаите се касае за ученици с редовен имунизационен статус за възрастта, като под медицинско наблюдение и карантина в рамките на класа са поставени контактните и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване, дезинфекция на повърхности в помещенията и проветряване). Четвъртият случай е на неимунизирано дете, което е лабораторно потвърдено извън страната с последвала хоспитализация в МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново.
Данните за страната показват, че най-засегнати от заболяването са децата. Те са над 90 % от всички докладвани случаи, сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са тези до 1 г., като 84 % от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст и други причини.

Освен случаите на коклюш, за периода 22 – 28 април на територията на област Велико Търново са регистрирани следните заразни заболявания: 12 случая на варицела, 10 – на скарлатина, 2 – на ентероколит, 1 – вирусен менингоенцефалит, 4 – коклюш и 21 – на остри респираторни заболявания (ОРЗ). Няма регистрирани случаи на COVID-19.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново