Български и румънски фолклорни изпълнители си дадоха среща в Лясковец

Публикувано на пн, 27 юни 2022
637 четения

Съвместен фолклорен концерт, с участието на румънски и български изпълнители се проведе в Лясковец. Ден преди официалния празник на град Лясковец Петровден, на централния площад в града, откритата сцена стана арена на приятелството. Изявата премина под наслов „Приятели сме ние“ и в нея се включиха младежите от представителния лясковски Танцов състав „Лудо младо“ и румънските им връстници от Танцов ансамбъл „Комориле“.

Да обменят опит и взаимно да се запознаят с фолклорната магия на двата народа, е резултат от изпълнението на общ проект. Фолклорното събитие е част от дейностите по реализацията на проект за трансгранично сътрудничество „Приказки за култура, история и природа”, изпълняван от побратимените от осем години насам два града – нашият Лясковец и румънският Виделе. В събитието, посветено на дружбата се включи и известната народна певица от близкия до Виделе град Александрия Мадалина Гиджеану. Гиджеану е на голямата сцена от десет години, участва в концерти и фестивали в цяла Румъния. Има записани много песни, като 15 от тях са народни песни, представящи всички фолклорни области на Румъния. В продължение на цял час гостенката весели лясковската публика, представяйки традиционните песни на северната ни съседка. Децата от гостуващия ансамбъл „Комориле“ също представиха характерни танци от фолклора на румънския народ, типични за техния роден край – окръг Телеорман.  В превод на български „комориле“ означава „съкровища“ и младежите наистина показаха, че пазят достойно фолклорната съкровищница на дедите си. Съставът е млад – създаден е през 2017 година, под ръководството на Барбекару Лилиана и бързо трупа богата визитка от участия в събития. Представителният състав от Румъния бе придружаван не само от своя художествен ръководител, но и от кмета на село Обреаска Будика Георге.

Нашите танцьори от „Лудо младо“, с художествен ръководител Павлина Кълчишкова и корепетитор Иван Кълчишков, отвърнаха на новите си приятели с нашенските ритми. Те представиха танци от своя репертоар, а накрая заедно се хванаха с румънските деца и с граждани от публиката на голямо хоро на мегдана.

Освен емоции от концертната си изява, румънските гости по време на престоя си ще трупат и впечатления от разходките си сред нашата природа. Ще бъдат и на посещение в Музея на гурбетчийското градинарство, запознавайки се с бита, поминъка и традициите на града ни в отглеждането на зеленчуци. Минути преди съвместния си концерт с интерес разгледаха и изложбата на нашите ученици „Фолклорните традиции в моя роден край“, като от рисунките им научиха за обичаите в България – Коледуване, Хвърляне на кръста на Йордановден, Зарязване, Лазаруване, Гергьовден, Нестинарство, Кукери и много други. По време на престоя си гостите ще посетят и старата столица, за да видят Царевец и Музея на силиконовите фигури.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново