Археолози проучват резиденцията в римския лагер Нове край Свищов

Публикувано на пн, 12 Сеп. 2016
347 четения

Нови помещения от II-III век в резиденцията на римския лагер Нове край Свищов проучва екип от археолози под ръководството на доц. д-р Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Комплексът е разположен западно от Западната крепостна стена. Основната цел е с новите открития да бъде допълнен планът на сградата в посока към улицата, която влиза през Западната порта на лагера и води към принципиите. Това е мястото, където е била разположена военната комендатура.

Разкопките на доц. Владкова започнаха преди броени дни и с тях ще завърши последният археологически сезон на Нове. Проучванията там започнаха още през юни с експедиция на Познанския университет „Адам Мицкевич”. След това на обекта работиха екипите на Националния археологически институт с музей при БАН и Варшавския университет.

„Проучванията са съсредоточени върху югозападната част на комплекса на резиденцията, разкопавана повече от четвърт век. През годините тук са открити архитектурни останки от ранен втори век до края на VI век. Резиденцията е със сложен план, вътрешен двор с басейн и портик, с помещения със стенно и подово отопление и цветни мазилки по стените. В представителната сграда са отсядали важните цивилни гости на лагера – членове на императорското семейство, сенатори, провинциални управителни, а вероятно и някои от императорите, посещавали лагера. След това комплексът за известно време е изоставен, а по-късно върху неговите руини е разположен некропол”, обяснява доц. Владкова. Него археолозите свързват с готите на Теодорих Велики, на когото за кратко време Нове е столица. Най-късно – от VI век, е откритата базилика. Тя по думите на търновския специалист е една от най-представителните постройки, проучени в ранновизантийския град.

Заедно с доц. Владкова на обекта работи Марин Маринов от свищовския музей, който е и докторант във Великотърновския университет. Паралелно с разкопките на Нове се провежда и научно-учебна експедиция на Варненския свободен университет, а в нея участват архитекти, които следват в магистърската програма „Опазване на културното наследство”. Под ръководството на доц. д-р арх. Красимира Вачева те ще изработят проекти за документиране, графична реконструкция и социализация на проучвания комплекс. Освен това младите хора ще се учат да изготвят необходимата техническа документация при провеждането на археологически проучвания. Готовите им проекти ще бъдат подредени в изложба в Посетителския център в Свищов в началото на 2017 г.

Посетителският център е изграден в непосредствена близост до резиденцията, която се намира само на 70 м от Западна порта на лагера. На кулите към портата още през миналия век е направена частична възстановка, а само преди 3 г. бяха експонирани Щабът на легиона и Епископската базилика. Няма друг обект в България, където последователно през годините да са извършвани в такъв мащаб реставрационно-консервационни дейности и това се дължи в най-голяма степен на българо-полския археологически екип и на отлично проучените и документирани през годините от него сектори, твърди доц. Павлина Владкова.

Задачата на археолози, архитекти и общинското ръководство сега е да подготвят проект за консервация и експониране на проучваната резиценция и на военната болница заедно с прехода през Западната порта. Ако реставрацията стана факт, Нове ще се превърне не само в най-добре проучения римски лагер по Долния Дунав, но и в най-добре екпонирания обект от римската епоха в Югоизточна Европа.

Златина ДИМИТРОВА
Сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново