Андрей Слабаков дойде в Лясковец и подари на лясковчани изложба и филм за своя баща

Публикувано на пт, 31 май 2024
873 четения

На 30 май 2024 година известният режисьор Андрей Слабаков пристигна в родния град на своя баща, за да направи дарение за жителите на община Лясковец. Дарението включва изложба и филм за живота и творчеството на любимия на поколения българи актьор Петър Слабаков. По инициатива на Андрей Слабаков е направена изложбата, а филмът „Баща ми“ е под негова режисура. За него сподели, че е бил най-трудният филм, който е правил през живота си.

Фотоизложбата е разположена във фоайето на лясковското читалище „Напредък-1870“, където заместник-кмета на Община Лясковец Емилия Жилиева лично прие дарението и благодари от името на кмета Васил Христов: „Изказвам сърдечна благодарност за това безценно дарение. То ще разказва на поколенията лясковчани в снимки и кадри за една безкрайно талантлива творческа личност, каквато беше Петър Слабаков. Всички ние сме горди, че именно тук, в нашето малко градче, е роден най-известният български актьор. Той ще остане завинаги в сърцата на хората и винаги ще го помним не само като уникален талант, но и като човек с голямо сърце, с изключително чувство за хумор, но най-вече като човек със силно изострено чувство за справедливост и търсене на истината“. Изложбата и филма ще бъдат показани в празничната седмица по повод празника на града – Петровден, сподели още Жилиева.

За дошлите да разгледат изложбата гости, историци, граждани бе прожектиран и филмът на Андрей Слабаков за неговия баща.

На дарението в бъдеще ще могат да се радват всички жители на община Лясковец. Идеята е младите хора да научат повече за известния български актьор, роден в нашия град. Миналата година се навършиха 100 години от рождението му, а тази година се  навършват 15 години от неговата кончина.

Слабаков  до края на живота си остава верен на своите виждания и винаги казва каквото мисли. Неговите многобройни роли в живота и на сцената са пример за чест, достойнство, свободолюбие и искреност. Може би разковничето за неговата уникалност е точно в болезненото му чувство за справедливост – а най-добрата трибуна за изразяването на това чувство, е изкуството. Във всички роли, а те са над 300, той се доверява на вътрешния си глас. Затова и най-често героите му са бунтари, революционери или просто различни. Ето такъв се ражда той тук в революционен Лясковец. И макар да му казват Слабака от рода Слабакови, това е само защото прапрадядо му Никола е бил телесно слабичък, но нито един Слабак не е скланял глава пред никого. И това той доказва през целия си живот, който е изпъстрен с перипетии и в който Слабака винаги е с революционно настроен дух.

Талантливият актьор приживе стана Почетен гражданин на Община Лясковец за принос в областта на културата и е един от първите удостоени със званието.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново