80 години отбеляза Всестранна кооперация „Пчела” в Лясковец

Публикувано на вт, 24 мар. 2015
1037 четения

Броени дни след отбелязването на 135-ата годишнина от обявяването на Лясковец за град, бе почетен и още един юбилеен повод – 80 години от създаването на Всестранна кооперация „Пчела” в Лясковец. Кооперация, чиито корени всъщност водят началото си далеч в историята и хрониките са запазили като следа от тях редица поводи, достойни за гордост и признателност.

На 1 март 1863 г. по инициатива на лясковския учител Петър Оджаков в махалата „Св. Атанас” е основан със свой устав бахчованджийски еснаф, наречен „Пчела”. С парите на дружеството се правели калдаръмите на улиците, събирали се средства за построяване на читалище. Последвалите войни в началото на ХХ век спънали дейността на градинарско дружество „Пчела”. Решавайки че градинарството е вече западнал занаят, през 1921 година превърнали старото дружество в „Потребително–производителна кредитна кооперация „Пчела”. Основната задача на новата кооперация било градинарството, семенарството, овощарството и лозарството. Тя защитавала производството и поминъка на лясковското население. През 1935 г. кооперация „Пчела” се превръща в лозаро-винарска кооперация „Пчела” със седалище Лясковец и район на действие околните селища. Тя заема челно място и в благотворителността – участва в построяването на летовище под манастира, училищата и читалището. Оттогава насам през месец март се чества празника на член-кооператорите.

На 24 март 2015 година, когато ръководството реши да отбележи 80-годишния юбилей, се проведе традиционното годишно отчетно изборно събрание. Избрани бяха органите, които ще ръководят търговската дейност през следващите четири години.

Ръководството на кооперацията подари на жители и на празнуващия си екип празничен концерт, който се проведе на откритата сцена на централния площад „Възраждане”, където се събраха бивши и настоящи член-кооператори, гости от съседни кооперации, както и жители на града ни. Гост на празника беше и кметът д-р Гецова, председателят на общинския съвет Даниела Арабаджиева, заместник-кметът Георги Петров и председателят на областния кооперативен съюз „Солидарност-1915”- В. Търново. С изчерпателна историческа справка председателят на “Пчела” Стефка Димитрова представи 80-годишния развой в развитието на кооперацията, а д-р Гецова и областният лидер на кооператорите г-н Чокойски поднесоха поздравления и подаръци. „Вече десетилетия наред доказвате своя професионализъм, с авторитет градите престижа на всеки един търговски обект и с доказан опит в обслужването на клиентите, печелите доверието на гражданите на община Лясковец, а осигурения комфорт за потребителите на стоки, прави жители и гости на града ни доволни, че ви има. Пожелавам на всички член-кооператори здраве, ползотворен труд и успешни начинания в бъдеще”, каза в приветствието си д-р Гецова.

В концертната програма се включиха децата от танцов състав „Лудо младо”, младите таланти на вокална формация „Мелъди” и вокален състав „Бели ружи” при местното читалище „Напредък-1870” гр. Лясковец.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново