70 ястия от картоф сготвиха в лясковското село Добри дял

Публикувано на пн, 30 мар. 2015
1081 четения

В лясковското село Добри дял за пръв път се проведе празник, посветен на картофа. Организатори на проявата са читалище „П. Р. Славейков” и местния клуб на пенсионера “Еделвайс”, финансово подкрепени от община Лясковец. Официални гости, дошли да уважат проявата бяха кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и Даниела Арабаджиева – председател на Общински съвет-Лясковец. Всички почитатели на хубавата храна и красивите трапези бяха посрещнати с вкусната питка от картофи, специално омесена за празника от 83-годишната Пенка Ненова, най-възрастния участник в кулинарния фест.

Салати, супи, предястия, ордьоври, основни ястия и сладкиши представиха сръчните майсторки-кулинарки от Добри дял. Невероятни ястия като руло от картофи, пържено картофено пюре, картофени мъфини и разнообразни фигурки от картофи като прасенца, гъбки, розички, сърца и какво ли още не, бяха подредили по трапезите сръчните домакини. В деня на картофа, инициаторите на празника бяха подготвили кулинарно съревнование, в което участваха всички измайсторени ястия. Двадесет участнички представиха пред журираща комисия всички вкусотии, приготвени с  картофи.

От оценяващата комисия с председател лясковския кмет д-р Гецова и членове Даниела Арабаджиева и селската управа в лицето на кмета Виолета Райкова и кметския финансист Грета Маринчева, след дълго опитване, бяха номинирани за награда най-добрите ястия от картоф. На първите три места в категория за най-вкусно приготвени специалитети се наредиха съответно – с първо място Атанаска Куруджикова, следвана от Живка Иванова и Пенка Минчева. Наградите за визия обраха Пенка Миланова, с подгласничка Иванка Табакова, която зае и втора, и трета позиция с две свои творения. Специално за най-голямо разнообразие на представени ястия – 9 на брой, грамота получи Живка Иванова, а поощтрителна грамота на журито имаше за  Пенка Минчева.

„За пореден път доказвате своите умения в приготвянето на вкусни гозби и отличното аранжиране на българската трапеза. Бъдете все така продуктивни на уникални идеи, сътворявайте красота, пазете традициите на българската национална кухня и ги обогатявайте с нови кулинарни вълшебства”, пожела кметът и председател на журито д-р Гецова. Организатори и гости останаха много доволни от колоритния празник, от постигнатия успех и интереса към уникалното събитие и си обещаха празника им да се превърне в традиционен за селото.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново