БАЛЕТНА АКАДЕМИЯ МАРЯН 2015

Публикувано на пт, 31 юли 2015
515 четения

За пета поредна година от 8 до 22 август в село Марян ще се проведе “Балетна Академия Марян”.
Балетна Академия Марян е частна инициатива на професионалисти-ентусиасти. Школата е по същество детски летен лагер за млади таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели в тази област в България. Академията се провежда вече пета година в балканското село Марян, което се намира на осем километра от град Елена.

Основните цели на академията са:

  • Да обучава млади българи от цялата страна в изкуството на класическия балет;
  • Да дава възможност на младите таланти да танцуват съвместно с най-изявените балетни артисти на България;
  • Да дава възможност на танцуващите български деца да се опознаят чрез споделен съвместен опит;
  • Да мотивира младите хора да поддържат високото ниво на класическия балет в България в дългосрочен план;
  • Да даде възможност на децата да опознаят Балкана с неговата красива природа и възрожденска история;
  • Да развива културния туризъм в Еленския край;
  • Да дава възможност на жителите на региона да се докоснат до живото балетно изкуство.

Академията се провежда в село Марян, в продължение на две седмици през месец август всяка година. Завършва с три балетни концерта: един в село Марян, един в град Елена и един във Велико Търново. Концертът включва съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията.

През тази вече пета поредна година преподователи в академията са :

Класически балет: Д-р Диляна Никифорова – примабалерина на Софийската Опера и Балет, Дарина Бедева – примабалерина на Софийската Опера и Балет, Капка Роглева – балетен педагог и примабалерина на Бургаската Опера,

Характерни танци: Радул Роглев – солист на Софийската Опера и Балет

 

През 2015 г. в академията участват деца от Бургас, Варна, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Димитровград, Елена, Шумен, Пловдив, Русе и Италия.

Балетният тренинг се провежда в салона на читалището в село Марян за около 40-50 деца, разделени на три групи, като организаторите се стремят да не превишават тази бройка на участници с цел по-високо качество на обучението.

Програмата на спектаклите се подготвя по време на академията. Освен децата в спектаклите участват гост-артисти от Софийската Опера и Балет. По този начин децата участващи в академията получават една сериозна подготовка за професионалната сцена. В резултат от посещението на академията повече от 50% от децата се насочват към професионални училища и в последствие продължават да участват в нея, като висока оценка за уникалния сценичен опит и възможности за усъвършенстване, които предлага Балетна Академия Марян. Важно е да се отбележи и изключителния ефект, който дейността на академията има върху повишаващия се интерес към региона ( повече от 150 нови посетители само за миналия август).Спектаклите в Марян, Елена и Велико Търново са със свободен вход и се провеждат с любезното съдеиствие на общините.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново