675 души са избрали новия Студентски съвет на ВТУ

Публикувано на нд, 22 Апр. 2018
270 четения

Общо 675 души са гласували в изборите за членове на новото Общо събрание на студентите и докторантите във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сред избраните 62 души в началото на май ще бъде конструиран и новият Студентски съвет.

Безпрецедентен брой кандидати е имало на изборите, които се проведоха преди броени дни във ВТУ. 289 докторанти и студенти се бориха за място в Общото събрание, съобщи настоящият председател на  Студентския съвет Иван Маринов. Право на глас са имали всички 10 372 студенти и докторанти във вуза, но във вота са се включили едва 675 от тях. Той определи изборите като честни и демократични, като за първи път изборният процес е бил наблюдаван и от делегати от Националното представителство на студентските съвети. Жалби не са постъпвали, а рекордът от престой в тъмната стаичка е бил от 30 минути.

Според Закона за висшето образование и правилниците избраните 62-ма души попълват квотата на докторантите и студентите в Общото събрание на Университета. Те ще участват в изборите за ректор на ВТУ през следващата година. Освен това членове на Студентския съвет влизат и в съставите на комисиите по стипендии и настаняване в общежитията, допълни председателят на Студентската избирателна комисия Петър Петров.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново