Лясковец празнува

Публикувано на вт, 30 юни 2015
698 четения

Лясковец отбеляза подобаващо своя празник в деня на светите апостоли Петър и Павел.

Пред жители и гости д-р Гецова в словото си каза: „Можем само да се гордеем, че сме дали нещо на света и Лясковец има своето достойно място в България. Вие имате честта да живеете в град със стратегическо местоположение, гордейте се с нашия град“. Приветствие поднесе и зам. председателят на Народното събрание Иван Иванов, бяха прочетени поздравителни адреси от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, а приветствие отправи и зам. кмета на румънския побратим на Лясковец Виделе – Флорин Неделку. За празника приятелски поздрав отправиха и съседите кметове и различни иснтитуции и фирми. Сред гостите бяха и депутатът Клавдия Ганчева, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметовете на Г. Оряховица, Стражица и Елена – инж. Добромир Добрев, инж. Детелина Борисова и инж. Дилян Млъзев и др. Стотици лясковчани се събраха в центъра на града за празненството след тържествената сесия на Общинския съвет. Местният парламент избра кои да бъдат наградени тази година с почетния знак и диплом. На сцената на площад “Възраждане” по време на тържествен ритуал бяха обявени най-достойните граждани на Лясковец за 2015 година.

Званието „Почетен гражданин” на Лясковец получиха Димо Минев (посмъртно) и проф. Христо Глушков. Последният е потомък на двете стари лясковски фамилии – Глушкови и Келяви. Проф. Глушков е автор на 6 монографии, на учебник по нова история и на около 60 научни студии и статии. Проявява интерес към историческото минало на град Лясковец, член е на редколегията на сборника “Лясковец” и има публикации по тези проблеми. Димо Минев бе удостоен с отличието посмъртно, като подписа си в почетната книга положи неговата внучка Катя Сотирова, а пред гражданството на откритата сцена, приемайки наградата, тя заяви, че е горда с дядо си и неговата любов към историята и родния град. Димо Минев е историк, краевед, филолог, университетски преподавател, общественик и виден учен. Тази година се навършват 110 години от рождението му. През 1944 г. Минев издава своя най-значим труд – “Град Лясковец – минало, сегашно състояние и дейци”. През 2004 г., с помощта на дарители и родолюбиви лясковчани, бе направено второ фототипно издание на тази своеобразна история на Лясковец.

Годишната награда за заслуги към Община Лясковец в областта на икономиката получи фирма „ГО грил“, наложила се на пазара в последните години. В сферата на духовността и културата отличието отиде при НЧ “Напредък-1870” – гр. Лясковец, което тази година отбелязва 145-ата годишнина от създаването си.

Три са наградите за принос в областта на образованието. С тях бяха отличени директорките на детските градини в Козаревец и Драгижево – Петранка Стоянова и Керанка Караиванова, както и Даниела Христова, директор на основното училище в Джулюница. В областта на спорта наградата получиха трима млади спортисти от спортен клуб “Акро Нова” – Маринела и Ивайло Люцканови и Елена Ангелова с треньор Николай Михайлов. И трите деца са носители на призови отличия както от национални, така и от международни първенства.

На Петровден местната власт отличи и най-добрите ученици. Тази година наградените деца са 12, както и една колективна награда за клуба на младите краеведи – “Родолюбие”. Наградата от тяхно име прие единадесетокласничката Пламена Иванова. Три деца от гимназията и девет от НУ “Цани Гинчев” получиха парична награда и грамота за своите успехи в науката, спорта, изобразителното изкуство и литературата. Отличията им връчи кметът на общината д-р Гецова.
След тържествената церемония по награждаването на най-достойните лясковчани, празничната програма за Петровден продължи с изпълнения на група „Тоника Домини“, Тони Дачева, младите изпълнители от Лясковец Маринела и Ивайло Люцканови от Клуб за спортна акробатика “Акро Нова” и младите таланти от Клуб за спортни танци “Ксани денс” – Габриела и Християн Йорданови.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново