646 туристи разгледаха Царевец в първия ден на 2019 година

Публикувано на ср, 2 Ян. 2019
377 четения

8-годишната Бояна Цаневска от Варна бе първият посетител за новата година на крепостта “Царевец” за новата година. На 1 януари момиченцето изчака повече от 40 минути пред касата на музейния обект, за да купи билети за себе си и своите родители Татяна и Никола.

Точно в 12,00 часа Бояна бе официално посрещната от зам.-директора на Регионалния исторически музей д-р Миглена Петкова. Тя е първият регистриран посетител на музеен обект за 2019 г. не само във В. Търново, но и за цялата страна. Момичето получи като подарък музейна литература и рекламни материали, а в своята разходка на историческия хълм семейство й бе придружено от екскурзовод.

“Ние много обичаме да идваме тук и всеки път ни тегли насам. Градът е хубав, хората са приятни и тук се чувстваме спокойни и с особено чувство на гордост. Българите задължително трябва да опознаят родината си, това ще ги накара да я обичат още повече. Да познават историята си, защото настоящето се гради на миналото за целите на бъдещето. Липсва ни познаването на корените ни и нашето семейство тематично посещава тези места. Идеята е на съпруга ми, който е историк”, разказа майката на Бояна – Татяна Иванова.

“Изпратихме успешна туристическа година, имахме с десетки хиляди повече туристи. Царевец и останалите 30 обекта от структурата на РИМ са едни от най-посещаваните в България. Над 450 000 души са посетили нашите обекти, около 250 000 – Царевец. Традиционно В. Търново се посещава от туристи от всички континенти, но прави впечатление ръстът на туристи от САЩ, по традиция много са румънците, британците, от Азия идват корейци, японци… Те освен крепостта Царевец се възхищават и от нашия фолклор, етнографския ни бит, харесват много обектите в Арбанаси. Надяваме се освен крепостта Царевец да има и силна посещаемост на Трапезица, там има много интересни археологически находки”, сподели д-р Миглена Петкова.

646 туристи разгледаха Царевец в първия ден на годината. За четири часа на 1 януари на историческата крепост се качиха 471 българи и 175 чужденци. Сред чужденците, разгледали средновековната крепост във В. Търново най-многобройни са били посетителите от Румъния и Русия, като са регистрирани и туристи от Китай, Франция, Германия и Англия.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново