60 нуждаещи се на територията на община Лясковец ще получават услугата „Топъл обяд“ за още две години

Публикувано на вт, 3 окт. 2023
105 четения

С подписване на Договор за безвъзмездна финансова подкрепа № BG05SFPR003-1.001-0131-C01 на Община Лясковец  по Програма „Храни и основно материално подпомагане” 2021-2027 на 03.10.2023г. се навършва една година от осигуряването на топъл обяд за 60 нуждаещи се на територията на община Лясковец. В град Лясковец са включени – 29 нуждаещи се граждани. В Джулюница право имащите са 10 жители на селото, 16 са лицата от Добри дял, трима са нуждаещите се от топъл обяд в Козаревец и двама жители на село Мерданя.

Основната цел на проекта е да се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на лица, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Храната се приготвя всеки работен ден в Домашен социален патронаж – гр. Лясковец. Порциите включват супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Същевременно се дава и съпътстваща подкрепа за преодоляване на социалната изолация, като също се работи за смекчаване и намаляване на бедността и за осигуряване на нормални условия за живот на хората, живеещи в крайна бедност. Лицата, на които се оказва подкрепа са: лица и семейства без доход или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, лица обект на социално подпомагане, хора с увреждания или здравословни ограничения, лица в затруднена и уязвима ситуация, скитащи и бездомни лица от уязвими групи и други.

Общата стойност на проекта е 165 254.40 лв., като услугата е съфинансирана от Европейския социален фонд плюс по Програма „Храни и основно материално подпомагане 2021-2027 година“. Срокът на изпълнение на договора е до 30 септември 2025 година.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново