60 нуждаещи се граждани от община Лясковец продължават да получават топъл обяд до края на септември 2025 година

Публикувано на пн, 6 мар. 2023
145 четения

Община Лясковец продължава да предоставя услугата „Топъл обяд“ и така се грижи безплатен обяд да получават 60 нуждаещи се на територията на общината граждани. Дейността се съфинансира от Европейския социален фонд +, по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 година.

Предвидено е проектът да продължи до 30 септември 2025 година, а потребители на социалната услуга са крайно нуждаещи се жители на община Лясковец. Това са лица и семейства без доход или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, лица обект на социално подпомагане, хора с увреждания или здравословни ограничения, лица в затруднена и уязвима ситуация, скитащи и бездомни лица от уязвими групи и други.

Вече  пети месец от подновяване на програмата правоимащите получават топлия обяд, като най-много са лицата от град Лясковец – 28 нуждаещи се граждани. В Джулюница правоимащите са 14 жители на селото, 13 са лицата от Добри дял, четирима са нуждаещите се от топъл обяд в Козаревец и един жител на село Мерданя. Потребителите получават приготвена топла храна за обяд – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Храната се приготвя в обновената и модерно оборудвана кухня на Домашния социален патронаж в Лясковец и се предоставя всеки ден в работните дни от седмицата, с изключение на почивни и празнични дни.

Пунктът за получаване на топлия обяд в град Лясковец се намира в трапезарията на Домашен социален патронаж, на улица „Младост“ 2. За потребителите от селата автомобили на патронажната грижа доставят топлия обяд в пенсионерските клубове и оттам тя бива раздавана на нуждаещите се.

Проектът дава възможност за осигуряване на разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Същевременно се дава и съпътстваща подкрепа за преодоляване на социалната изолация, като също се работи за смекчаване и намаляване на бедността и за осигуряване на нормални условия за живот на хората, живеещи в крайна бедност.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново