43 домашни вина се състезаваха в лясковския конкурс тази година

Публикувано на пт, 13 февр. 2015
1197 четения

Както всяка година, и тази празнуването на Трифон Зарезан в Лясковец започна с провеждането на традиционния конкурс „Най-добро домашно вино”. Всяка година организаторите подготвят проявата в самото навечерие на празника – ден преди тържествения ритуал по зарязването на лозите. Целта е чрез конкурса да се запази приемствеността между поколенията в отглеждането на лозята и приготвянето на вината. От години мястото за провеждане на конкурса е Музея на градинарството – символ на трудолюбието на лясковските градинари. Първоначално в конкурса са се включвали само майстори на червени вина, а от 2006 година насам в съревнованието участват, както червени, така и бели вина. През последните години стана традиция в съревнованието да участват и представителки на нежния пол. И тази година право на участие, според регламента на конкурса, имаха всички пълнолетни жители на община Лясковец. През годините в съревнованието са се състезавали от 30 до около 60 проби – все качествени напитки от различни сортове грозде, направени с много любов и грижа. Големият брой хубави домашни напитки, с високо качество, добър вкус и цвят, които представят жителите на Лясковец, доста често затрудняват оценяващата комисия, тъй като по статут конкурсът предвижда награди само за шест най-добри проби – първо, второ и трето място в двете категории червено и бяло вино.

В миналогодишната надпревара се включиха общо 51 на брой вина, като 15 бяха белите и 36 – червените. Честта да носи титлата „Най-добър майстор-винар” и в двете категории се падна на Пламен Георгиев. От миналата година лясковският Клуб на виното също дава награди в общинския конкурс. Освен първо, второ и трето място в двете категории, които община Лясковец присъжда, виното на още двама майстори бива избрано от дегустаторите, за да се присъдят две награди и от Клуб на виното в Лясковец.

Тази година в състезанието за най-добро домашно вино в Лясковец се съревноваваха общо 43 проби. 26 бяха червените вина и 17 белите, като едно от тях – розе. В надпреварата мериха сили, както жители на Лясковец, така и на съставните на общината села – три от Козаревец, две от Мерданя и едно от Джулюница. И тази година имаше проби, които бяха представени от дами, производителки на вино – две червени и три бели вина. Оценяващата комисия тази година беше в състав – инж. Димитър Димов, инж. Свилен Георгиев и инж. Иван Кожухаров, както и една дама – инж. Маргарита Георгиева.

Утре, 14 февруари, от 11:00 часа на централния площад в Лясковец, преди да започне празничния концерт в чест на Трифон Зарезан, ще бъдат наградени победителите. Грамоти и парични награди на баш-майсторите ще връчи кметът на община Лясковец д-р Гецова, а председателят на Клуб на виното-Лясковец Пламен Георгиев ще даде още две награди.

Председателят на журито инж. Димов оповести кои проби заслужават най-висока оценка. Според него тази година вината наистина са с изключителни качества и дори биха били на добри позиции и в един международен конкурс. За разлика от друга година по думите му няма нито едно вино, което не заслужава висока оценка. Той посочи още шест проби, освен наградените три в категория червени вина, които са на ръба и затова избора е бил много труден.  На трето място са Пламен Георгиев и Пепа Банова – съответно с бяло и червено вино. Второ място заслужиха бялото вино на Петър Тахрилов и червеното на Пламен Георгиев. Първи в надпреварата за най-добро домашно вино станаха Димитър Байчев – направил най-доброто бяло вино и Иван Кинов – баш-майстор на червената напитка.

Наградите на Клуб на виното-Лясковец отиват също при Петър Тахрилов за бяло вино, а в категорията за червени вина – награда получава Димитър Байчев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново