40 720 пациенти са преминали за 15 години през Специализираната болница по кардиология

Публикувано на вт, 31 окт. 2023
813 четения

40 720 пациенти са преминали през Специализираната болница по кардиология във В. Търново от разкриването й до сега. Това съобщи административният директор на лечебното заведение д-р Влатко Глигоров. От постъпилите пациенти 3640 са с остър миокарден инфаркт, а над 2217 души са прегледани или консултирани по програмата „Грижа за Вас“ в малките населени места в региона. По време на пандемията от COVID-19 в болницата се лекуват 286 пациенти, част от тях са били с инфекцията. След това започват да постъпват хoра с т. нар. пост ковид, което налага създаването на програма „Живот след ковид“, в рамките на която се извършват безплатни прегледи. Досега са направени над 1800 прегледа на хора, получили усложнения след като са изкарали инфекцията.
Специализираната болница по кардиология във В. Търново е открита на 31 октомври 2008 г., припомни д-р Глигоров. Тя е част от Български кардиологичен институт. С откриването й се въвежда рутинното интервенционално лечение на пациенти с остър коронарен синдром и инфаркт на миокарда, обхващайки областите В. Търново, Габрово, Русе, Разград и др.
„Този проект, въпреки че е частна инициатива, показва, че може да има устойчиви, добри проекти, които са насочени към хората. Смятам, че 15-годишнина е един добър повод да се разбере, че този тип проекти трябва да се разширяват в България. Нашата група болници от Български кардиологичен институт наброяват две високотехнологични болници, седем нови проекта за болници, които са в процес на проектиране и изграждане, пет специализирани болници като тази във В. Търново, 15 медицински центъра и 28 офиса и кабинети в страната. Така ние покриваме 2/3 от територията на страната. От както започваме да работим в областта на здравеопазването, през нашите болници са преминали 2,5 млн. пациенти“, каза още д-р Глигоров. Той посочи, че разполагат с най-съвременната техника и инфраструктура, както и специализирани линейки. Специалистите подпомагат работата и на други здравни
заведения – лекари от кардиологичната болница дават дежурства, за да може Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във В. Търново да продължи да работи.
„Вече 15 г. лекарите проследяват дългосрочно състоянието на своите пациенти чрез контролни прегледи, по телефона и в разговори със семейните лекари, а пациентите им отвръщат с доверие и множество благодарствени писма“, посочиха лекарите от кардиологичната болница.
На отбелязването на рождения ден на болницата присъстваха десетки пациенти, които споделиха своите лични истории и изказаха благодарност на лекарите, върнали ги към живот.
Един от тях е Велко Вълчев е на 61 г. от Лясковец. На 4 август 2022 г. на път за вкъщи получава силна болка. „Започнах да се потя, да се задушавам. Само успях да кажа на съпругата си, която шофираше в момента, да кара бързо“, разказва мъжът. Тя решава да го закара в СБАЛК В. Търново. „Помня само стъпалата, по които се качих и нищо повече“, връща лентата назад Велко. При настаняването му в интензивния сектор изпада в клинична смърт. За да спасят живота му, дежурният екип започва незабавни реанимационни мероприятия в пълен обем – сърдечен масаж, обдишване, налагат се неколкократни дефибрилации и дори включването му на апаратна вентилация. Битката за живота му продължава близо 40 минути, докато лекарите успяват да го стабилизират“, разказва д-р Генчева. След като идва в съзнание, лекарите установяват, че няма спомен за случилото се и никого не познава. През следващите дни, постепенно започва да възвръща паметта си до степен да си спомня миналото, да познава медицинския екип и близките си и да разговаря с тях. А днес мъжът се е върнал на работното си място. „Просто имах огромен късмет, че дойдохме тук. Много сме благодарни аз и съпругата ми на тези страхотни лекари! Буквално ме върнаха от оня свят!“, казва още Велко.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново