Стотици българи и чужденци се потопиха в живота на средновековния Търновград

Публикувано на нд, 11 юни 2023
557 четения

Стотици българи и чужденци се потопиха в средновековните времена, белязани от царуването на легендарния цар Ивайло, благодарение на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. На крепостта „Царевец“ във В. Търново те научиха повече за превратностите в живота на владетеля и неговата смърт, както и за татарските нашествия и бита през 60-те и 70-те г. на 13 век, пресъздадени чрез живи картини, реконструкции на възстановчици от 7 държави и спектакли. През четирите дни на фестивала бяха показани елементи от ежедневието, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа през средните векове. На Царевец бяха изградени лагери по източен и западен образец, реконструктори демонстрираха забравени занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, ковашки практики, производство на бижута и оръжия. Смели мъже с бойно снаряжение влизаха в ръкопашни битки, единоборства, бойни игри и турнири, а ревю на средновековна мода, куклено представление, вечерни концерти и огнено шоу допълваха атракциите за малки и големи.
Осмото издание на фестивала започна с поклонение по Светите забележителности на старо Търново. Участниците в събитието преминаха през църквите “Св. 40 мъченици”, “Св. св. Петър и Павел” и “Св. Иван Рилски”, разгледаха останките на средновековния квартал „Момина крепост“ и преминаха по Владишкия мост. Официалното откриване на форума се състоя на площад “Цар Асен I” пред Царевец, където зам.-кметът на В. Търново Нейко Генчев поздрави възстановчиците от България, Румъния, Сърбия, Гърция, Великобритания, САЩ и Унгария.
„Намираме се пред един от най-ярките символи на България – крепостта „Царевец“. Великотърновци много се радваме на това, което правите и ви поздравяваме. Този фестивал е много сериозен акцент в Културния календар на нашия град и всички го очакват с нетърпение, защото това е новото лице на културния туризъм и начин хората не само да посетят един исторически паметник, а да съпреживеят историята“, каза Генчев.
„Всяко издание на фестивала се посвещава на историческа годишнина и тази година темата е „Селският цар – възшествието“. Цар Ивайло е противоречива и не напълно проучена личност. Информация за него има във византийските източници, в които от хронистите той е представен в изключително неблагоприятна светлина, което е разбираемо, тъй като България и Византия по това време са враждуващи страни, оспорващи си превъзходството и господството на Балканите. Фигурата на Ивайло обаче е изключително значима поради политическите промени, които настъпват по това време в българската държава, съюзите които се сключват и други, които се разпадат. Това са едни бурни и превратни времена, така че появата на такава фигура като Ивайло е напълно исторически обоснована и следата, която той оставя се помни до ден днешен“, разказа Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община В. Търново.

Най-малкият участник в събитието
беше 3-годишната Лора Тодорова,

която при първото си посещение на фестивала преди две години е едва проходила. Родителите й – Мариета и Тодор Тодорови, са от Шумен, но сега живеят в София. Тя е счетоводител, а той – софтуерен инженер. Мариета е родена във В. Търново, където баща й завършва история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. За тях пренасянето в друга историческа епоха е удоволствие и откъсване от напрегнатото ежедневие. Сега за първи път се включват като участници във възстановките. Преди, заедно с дъщеричката си Лора, са идвали като зрители, но и тогава са били облечени в средновековни дрехи от естествени материали, ушити на ръка от Тодор. Тримата много обичат да стрелят с лък, което обясняваше и радостта на мъничето, току що сдобило се с втория си такъв.
Друг малък участник – 4-годишният Криско, беше талисманът в редиците на представителите на Национално дружество „Традиция“, клон Панагюрище. За него това е трето участие във фестивала и въпреки крехката си възраст той с голямо желание и вълнение участва във възстановките на средновековните битки. Заедно с големите, Криско гордо вървеше под знаме с извезано изображение от печата на болярина Рафаил, който управлявал панагюрския край и е бил племенник на цар Калоян.
Алеко Наков от Ст. Загора беше в ролята на пътуващ търговец на билки и подправки. Неговата задача бе да запознае хората с начина на приготвяне на храната в Средновековието. Той разказа, че в този исторически период са използвани много и различни подправки, които напоследък се пренебрегват заради навлизането на химията в овкусяването на ястията. На масичките му можеха да се видят подправки от Близкия Изток, Азия, Африка и Балканите. Наков представи цейлонска канела от Китай, предшественикът на какаото и кафето – рошков, куркума, за която са водени войни, по-скъпия от златото шафран, карамфил, индийско орехче, самардала, няколко вида сол и пипер, сумак, кориандър, бахар, кимион, сушени пъпки на рози и други интересни овкусители.
Характерната търновска сграфитокерамика представи Анна Спасова на своя щанд. Тя разказа, че начинът на изработването й почти не се е променил с времето и не пропусна да обърне внимание на характерните за нея цветове и символи. Карамеления цвят е слънцето, зеления – природата, а кафевият – глината. Орелът символизира царската власт, виждаме символа на безкрайността, митични създания като грифона, лъвове, разказва Анна. На щанда й имаше и бурканчета с болярски сладкиш по стара рецепта – пълнени с бадеми фурми, заляти с мед, оцет и черен пипер. Интерес предизвикваха още болярският вестник, представляващ свитък с исторически достоверна информация за Царевец и подлистник с пикантни новини, старинните детски играчки и антични бебешки бутилки, дрънкалки за прогонване на злите духове, тракийски чаши, керамични бижута, фигурки на Богинята майка и др.
Никола Петров от София беше на фестивала със своята малка мандолина, на която изпълнява средновековна музика. Друг път обикновено свири на ирландско бузуки – инструмент с по-дълга традиция, но по-тежък и неудобен за носене. В търновския фестивал той харесва това, че освен музикантите, излизащи на сцената, има и много други, които се събират неформално и свирят извън официалната програма, интерпретирайки и надграждайки върху малкото останала запазена във времето средновековна музика.
„Този фестивал е невероятен. В него участват наистина добри възстановчици от много държави, градът е много красив и изпълнен с история“, каза Денис от Румъния, който е член на реанакторската група „Кафява мечка“.
Фестивалът се радваше на голям интерес и сред децата. Едни от първите, които го посетиха, бяха третокласници от великотърновското СУ „Вела Благоева“, с техния учител и ръководител Цветелина Цветанова. Те са членове на летните групи за занимания и интереси „Татковина“, създадени в училището по инициатива на директора Ангел Янчев и свързани с опознаване на града чрез посещение на интересни места. Сред децата беше и незрящият им съученик Йоан Тодоров, който също успя да усети духа на средновековието, докосвайки се до ризници, мечове, щитове, каменни колони и стени, макета на крепостта за незрящи на площада пред Царевец.
„Ние сме тук заради нашето историческо минало, с което искаме да запознаем учениците и да почерпим опит от преживяното. Всички деца идват за първи път на този фестивал, въпреки, че повечето от тях вече са били на крепостта „Царевец.“ Това място ги въодушевява и им харесва. Тук те усещат нещо различно и много българско“, каза Цветанова.
Международният фестивал „Средновековен Търновград“ се организира от СНЦ „Търновци“, Община В. Търново и Регионалният исторически музей, и е част от Културния календар за 2023 г. на старата столица.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново