200 самодейци пяха в Драгижево дни преди храмовия празник на селото

Публикувано на пн, 16 май 2016
648 четения

На 15 май в лясковското село Драгижево се проведе песенен празник. Празникът си драгижевчани по традиция отбелязват в деня на Светците „Константин и Елена”, но винаги е предшестван от фолклорен преглед на песента. Тази година песенният фест събра за своето VІІ издание състави от общинските шест читалища и пенсионерски клубове, както и гости от съседни селища. Седмият общински преглед на песенното самодейно изкуство Дрвагижево 2016 се състоя в салона на читалище „Развитие-1894” село Драгижево. Организацията отново бе на местното читалище, подкрепено финансово от община Лясковец и протече на сцената на културната светиня в селото. На празника поздравление поднесоха кметът на Драгижево Цоньо Трънков и общинският кмет д-р Гецова. С обръщението си към всички самодейци тя пожела: „Бъдете здрави, събирайте ни още дълги години на тази сцена и пазете и предавайте на поколенията своя опит, мъдрост, духовния плам и обичта към песента!”

В навечерието на своя храмов празник село Драгижево посрещна на сцена над 200 изпълнители – общо 21 изяви на 14 колектива, два дуета и пет индивидуални изпълнители от общинските села и общинския център. На сцената се изявиха и много гости – самодейците от Група за стари градски песни и шлагери „Незабравими спомени” към НЧ „Иларион Драгостинов – 1897” с. Арбанаси, както и гости-танцьори от Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” към читалище „Народна просвета 1874” село Ресен. В програмата се включиха също и Детски танцов състав „Дъга” при НЧ „Напредък-1870” град Лясковец, както и най-малките любители на песента – малчуганите от драгижевската ЦДГ „Вълшебство”. В песенното надпяване най-малкият участник бе 5-годишната Даяна Ахмедова от село Драгижево, а Николета Христова от Мерданя, която е на 6 години, се представи за втори път на песенния фестивал. Най-възрастният изпълнител бе 85-годишната Пенка Ненова от Добри дял, която е и солистка на групата.

Седмият общински преглед на песенното самодейно изкуство беше открит от Детския самодеен състав при драгижевското читалище, като децата с песен и слово приветстваха всички присъстващи, а края на концерта сложиха с песента „100 години да сме така” сборна формация от клубовете на пенсионера в селата Драгижево и Мерданя с ръководител Цветанка Христова.

За всички колективи организаторите бяха подготвили  грамоти и подаръци. Въпреки, че прегледът няма конкурсен характер, за трети път вече изпълнителите бяха наблюдавани от доц. Митко Димитров – преподавател в катедра „Музика” при ВТУ. Той направи подробен разбор на изпълненията и ги сравни с тези от предходните години. Като най-добър бе определен съставът на читалището от Мерданя с художествен ръководител Красимира Колева. Отбелязан бе и напредъкът на групата на домакините с художествен ръководител Цветанка Христова. За всички гости на село Драгижево организаторите бяха подготвили  и изложба от плетива и бродерии, в която бяха представени уменията на Злата Йоргова, Йорданка Балашева, Петранка Бешева, Йорданка Червендончева и Върбинка Гуглева.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново