2 тона мезе стягат за Празника на горнооряховския суджук

Публикувано на пн, 3 юни 2019
977 четения

Близо 2 тона мезе и около 2 тона бира подготвят организаторите на 13-о издание на Празника на горнооряховския суджук. Тридневното събитие ще се проведе от 7 до 9 юни в парк „Градска градина“. Предвидени са богата фолклорна програма, забавни състезания и викторини с множество награди. Празникът е организиран от Община Г. Оряховица и Историческия музей съвместно с трите фирми, производителки на деликатеса, който е със защитено географско указание. Програмата започва още на 7 юни – петък, от 15,00 ч. с Регионален преглед на старата градска песен „Божури”. След него започва фолклорна палитра с участието на състави от НЧ „Братя Грънчарови – 2002”, а вечерта ще завърши с изпълнения на Нелина с оркестър „Здравец”.
Официалното откриване на Празника на горнооряховския суджук е на 8 юни от 11,00 ч. с изпълнения на самодейни състави от общината. Очаква се събитието да уважи и земеделският министър Десислава Танева. В съботния ден ще се проведат състезанията за най-добре обелен суджук, най-бързо нарязване, надяждане с деликатеса и най-красиво аранжирано плато. Ще има и два конкурса – за най-добре направен домашен суджук и за ястие, приготвено или аранжирано с горнооряховски суджук.
Фолклорната програма продължава с Димитър Аргиров, оркестър „Експрес бенд”, Жоро Любимеца и Валя. В събота от 23,00 ч. на площада е първото издание на 3 D мапинг шоуто, посветено на историята на горнооряховския суджук. “Новото тази година е, че майсторът Крум Велев ще изработи с моторна резачка скулптурна композиция, тематичо свързана с празника пред очите на посетителите в градската граднина“, разказа директорът на музея Пламен Мадемов. И тази година ще има изложба, представяща историята на горнооряховския суджук от създаването на автентичната рецепта до обявяването на деликатеса за защитено географско указание през 2011 г. Предвиден е и специален кът, в който ще бъдат показани преси и мелачки, използвани за приготвянето на суджука.
В третия последне ден от празника акценти в програмата са Международният пленер по „Живописатира” 2019 в градската галерия, както и изпълнения на ансамбъл „Българе”, Албена Вескова и Крум Крумов. Програмата ще завърши с празнични илюминации и повторно излъчване на 3D мапинг шоуто.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново